Смути с кашу и фурми (веган, палео)

img
От Елена Талин
25.02.2025 г.
121 мин

Това смути с кашу и фурми е идеалната комбинация от здравословни съставки и невероятен вкус.

Лесен за приготвяне и пълен с хранителни вещества, той е перфектен за бърза закуска или освежаващ десерт.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Веган Смути с Кашу
(1)

Смути с кашу и фурми (веган, палео)

Това веган и палео смути с кашу и фурми е вдъхновено от традиционния шейк с фурми от Палм Спрингс. Съчетавайки кремообразна текстура и сладък вкус, този здравословен шейк е идеален за десерт или закуска.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 121 мин
ПОРЦИИ: 1
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

40г
3
1/2
100мл
2 кубчета
0.5 ч.л.
0.13 ч.л.
1 щипка
1 щипка

Инструкции

Стъпка 1

Накиснете кашуто поне 2 часа. Накиснете фърмите за 10 мин.

Стъпка 2

След като кашуто и фурмите са накиснати, отцедете ги и ги добавете в мощен блендер. Добавете банана, водата, леда, ванилията, индийското орехче, канелата и солта. Блендирайте на висока скорост, докато сместа стане гъста и кремообразна.

Знаете ли, че кашуто всъщност е семето на плод, известен като "кашутова ябълка"? Кашутовото дърво произвежда два продукта - ядката, която познаваме като кашу, и кашутова ябълка, която е ярко оранжева или червена и има сладък, но тръпчив вкус. Кашутовата ябълка е много популярна в Бразилия и Индия, където се използва за приготвяне на сокове, желета и дори алкохолни напитки. Самото семе (кашутото) расте извън плода, което е уникална характеристика сред плодовете и ядките.

Този интересен плод съдържа и токсична смола в черупката си, подобна на отровния бръшлян, затова кашутата винаги се продават обелени и термично обработени, за да се премахне токсичността.

За приготвянето на перфектното смути с кашу и фурми, е важно да накисвате кашуто поне за 2 до 4 часа преди да го използвате. Това не само прави ядките по-лесни за блендиране, но също така ги прави по-лесно смилаеми и подобрява текстурата на смутито. Накисването на кашуто също така освобождава ензимни инхибитори, което улеснява абсорбцията на хранителни вещества от организма.

Изборът на добре узрели фурми (препоръчват се Меджул) е ключов за постигане на най-добрия вкус. Ако фурмите са твърде сухи, можете да ги накиснете в топла вода за около 10 минути, за да се омекотят и да придадат на смутито богат сладък вкус.

За да получите по-кремообразна текстура на смутито, използвайте замразени банани. Можете предварително да нарежете бананите на парчета и да ги замразите, за да бъдат готови за използване по всяко време. Замразените банани придават плътност и охлаждат напитката, правейки я освежаваща и приятна за консумация.

Експериментирайте с различни подправки като кардамон или канела, за да добавите допълнителен вкус и аромат на смутито.

Ако искате допълнителен протеинов буст, можете да добавите супена лъжица протеинов прах. Това е особено полезно за възстановяване на мускулите след тренировка или за увеличаване на дневния прием на протеини. Тази добавка ще направи смутито още по-хранителен и подходящ за активен начин на живот.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Зелено Смути след Тренировка
Смутита и Напитки

Зелено Смути за след Тренировка

11 мин
Най-доброто смути с куркума
Смутита и Напитки

Смути с Куркума и Ананас

5 мин
Домашно мангово смути, сервирано в стъклен буркан с метална сламка, поставено на светлосив фон. Гъсто и кремообразно, направено от узряло манго, банан и кокосово мляко
Смутита и Напитки

Прасковено Смути за Закуска

5 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин