Зелеви сарми с кайма

img
От Малина Георгиева
2.01.2025 г.
105 мин

Зелевите сарми са класическо българско ястие, което обединява ароматите на кисело зеле и подправки с богатата консистенция на каймата и ориза.

Зелеви сарми със свинска кайма и ориз

Съвети

  • Използвайте широки листа от кисела зелка за по-лесно завиване на сармите.
  • Преди да поставите плънката, отстранете дебелите жилки от листата, за да се завиват по-лесно.
  • За по-добър вкус, можете да оставите сармите да престоят в хладилника за няколко часа или дори за цяла нощ преди готвене.
  • Ако доматеното пюре е твърде гъсто, разредете го с малко вода, за да се смеси по-лесно с плънката.

Вариации

  • Вместо свинска кайма, може да използвате говежда или пилешка кайма.
  • За вегетариански вариант, заменете каймата с гъби.
  • Можете да добавите различни подправки като кимион или бахар за по-богат вкус.
  • Опитайте да добавите малко нарязани сушени плодове, като стафиди, за сладък акцент.

Интересни факти за съставките

  • Киселото зеле е богато на витамин C и пробиотици, които подпомагат имунната система и храносмилането.
  • Оризът е основен източник на въглехидрати и е важна част от диетите на много култури по света.
  • Червеният пипер придава не само вкус, но и цвят на ястията, и съдържа антиоксиданта капсаицин.
  • Морковите са богати на бета-каротин, който се преобразува във витамин A, важен за зрението и имунната система.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Зелеви сарми със свинска кайма и ориз
(4)

Зелеви сарми с кайма

Вкусна традиционна рецепта за зелеви сарми с кайма.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 105 мин
ПОРЦИИ: 8
Кухня: Българска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
4

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в сгорещено олио за около минута.

Стъпка 2

Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3-4 минути, докато оризът стане стъклен.

Стъпка 3

Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се добавя 1 ч.ч. вряла вода. Посолява се и задушава на тих огън.

Стъпка 4

Добавят се подправките, доматено пюре и каймата. Разбърква се до хомогенност и се отстранява от огъня.

Стъпка 5

Зелевите листа се отделят и кочаните премахват. Върху всяко листо се слага плънка и се завива сарма.

Стъпка 6

На дъното на тенджера се поставят зелеви кочани и листа. Подреждат се сармите и се заливат със зелев сок и вода.

Стъпка 7

Ястието се задушава на тих огън за около 20-25 минути.

Зелевите сарми са част от коледната трапеза в България, символизиращи завиване на трудностите в старата година.

Често задавани въпроси

1. Как мога да направя зелевите сарми по-пикантни?

За допълнителна пикантност можете да добавите нарязана на ситно люта чушка или щипка лют червен пипер към сместа .

2. Какво мога да използвам вместо кисело зеле?

Можете да използвате прясно зеле, но трябва да го бланширате, за да омекне преди да завиете сармите.

3. Какъв вид кайма мога да използвам вместо свинска?

Да, можете да използвате кайма от говеждо месо, пуешко или пилешко като алтернатива на свинската кайма.

4. Мога ли да предотвратя разпадането на сармите по време на готвене?

Уверете се, че са добре завити и използвайте чиния, за да ги притиснете в тенджерата по време на готвенето.

5. Как мога да съхраня останалите сарми?

Останалите сарми могат да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни или да се замразят за по-дълго съхранение.

Зелевите сарми са готови за сервиране – вкусно традиционно ястие, идеално за зимни вечери.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Цветни червени и жълти чушки, изкусно пълнени с ароматен кускус, печени зеленчуци и свежи билки, поднесени върху стилна тюркоазена чиния. Тази здравословна и вкусна рецепта е перфектна за лек обяд или вечеря, съчетаваща хрупкавостта на печените чушки.
Средиземноморие

Пълнени чушки с кус-кус

95 мин
Греяно вино (Vin Brulé)
Смутита и Напитки

Греяно вино (Vin Brulé)

35 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин