Home - Средиземноморие - Пълнени чушки с кус-кус
Пълнени чушки с кус-кус

Пълнените чушки са класическо българско ястие, което е любимо на мнозина. Те са вкусни, засищащи и могат да се приготвят по много различни начини. В тази рецепта ще ви покажа как да приготвите пълнени чушки с кус-кус, една средиземноморска варияция, която е не само вкусна, но и много здравословна.
Кус-кусът е чудесен източник на фибри и протеини, а чушките са богати на витамини и минерали. Това ястие е перфектно за обяд или вечеря и може да се сервира с кисело мляко, салата или друго по ваш вкус.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Пълнени чушки с кус-кус
Продукти
Инструкции
Подготовка на чушките. Измийте чушките и отрежете горната им част. Запазете капачетата за по-късно. Извадете семките от вътрешността с помощта на нож, като внимавате да не повредите чушките. Направете това за всички чушки. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, леко посолете вътрешността и добавете малко зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25 минути.
Подготовка на плънката. Докато чушките се пекат, отрежете дръжките от капачетата на чушките и ги нарежете на малки парченца. Поставете ги в купа и ги оставете настрана. Нарежете лука на тънки филийки и го поставете в друга купа.
Измийте добре чери доматите и ги разрежете наполовина. В тиган загрейте 3 супени лъжици зехтин и добавете шалота. Задушете го леко, след което добавете нарязаните капачета от чушките и чери доматите. Посолете на вкус и гответе на среден огън за около 15 минути, като разбърквате от време на време.
Загрейте зеленчуковия бульон, който трябва да бъде в същото количество като кус-куса. Когато заври, добавете кус-куса, разбъркайте и покрийте с капак. Оставете да престои няколко минути, докато кус-кусът абсорбира цялата течност. Разрохкайте кус-куса с вилица и добавете задушените зеленчуци, нарязаната на кубчета фета и обезкостените маслини, отцедени от олиото.
Добавете кедровите ядки и накъсаните на ръка листа босилек към сместа с кус-кус. Разбъркайте добре. Извадете изпечените чушки от фурната и ги напълнете с плънката, като я натъпчете добре. Поставете пълнените чушки обратно върху тавата, добавете малко зехтин отгоре и печете в предварително загрята фурна на 180°C за още 25 минути.
Извадете чушките от фурната и сервирайте топли.
Знаете ли че кус-кусът произхожда от Северна Африка и е основна храна за берберите? Днес кус-кусът е популярен по целия свят и се използва в много различни ястия, включително и в тази вкусна рецепта за пълнени чушки!
Пълнените чушки с кус-кус могат да се съхраняват в хладилник за един ден.
Ако нямате време да приготвите бульон, можете да използвате вода, към която да добавите щипка сол и малко зехтин за по-добро разрохкване на кус-куса.
Остави коментар