Apetit

Какво е булгур? Хранителни ползи, приготвяне и съхранение

Булгурът е лесна за готвене, супер универсална пълнозърнеста храна. Той се прави от натрошени пълнозърнести житни зърна от различни видове пшеница. Тъй като булгурът е предварително варен (частично сварен) и изсушен преди да бъде опакован, той се готви много по-бързо от другите видове пшеница.

Това е често срещана съставка по целия свят, особено в ориенталската и средиземноморската кухня. Едно от най-популярните ястия с булгур е табуле, фино нарязана ориенталска салата.

Дървена купа, пълна с жълта чечина, поставена на тъмна подложка. До купата се намира дървена лъжица с чечина, клонка прясна магданоз и бутилка с олио в задния план.

Булгурът и натрошената пшеница често се бъркат една с друга. Това е напълно разбираемо – изглеждат много подобни. Разликата между двете пълнозърнести храни е в предварителното варене. Булгурът е предварително варен, а натрошената пшеница не е. Това означава, че натрошената пшеница изисква малко повече време за приготвяне и има по-кратък срок на годност.

Вкусът на булгура е лек и орехов. Както и други пълнозърнести храни, той има дъвчаща текстура, когато е сварен. Продава се в различни меленета, от фино до много грубо.

Минималната обработка го отличава от по-рафинираните видове пшеница, които нямат хранителна стойност. Богат източник на фибри (една порция покрива 30 процента от препоръчителния дневен прием), булгурът подпомага здравето на храносмилателната и сърдечната система. Също така е пълен с манган, желязо и магнезий.

Той е също така относително нискокалоричен, което в комбинация с високото му съдържание на фибри го прави отлична храна за отслабване или поддържане на теглото.

  • Натрошена пшеница: Натрошената пшеница е най-добрият избор. Булгурът и натрошената пшеница са практически едно и също нещо, с изключение на предварителното варене. Просто вземете предвид допълнителното време, което натрошената пшеница ще изисква за готвене.

  • Киноа: Подобната текстура прави киноата идеален заместител на булгура, особено ако правите табуле. Не е нужно да коригирате времето за рецепта, защото киноата и булгурът се приготвят за приблизително същото време.

  • Кускус: Същото важи и за кускуса — натрошената пшеница е все още най-добрият избор, но може да служи като добър заместител. Като киноа и булгур, кускусът се готви бързо

Готвенето на булгур не може да бъде по-просто!

  • Някои рецепти не изискват готвене на булгура на котлон – всичко, от което се нуждаете, е предварително накисване. Просто комбинирайте булгур в купа с вряща вода, оставете да престои около час, след което го отцедете.

  • Комбинирайте една чаша булгур с две чаши вода в тенджера. Доведете до кипене. Покрийте тенджерата и намалете топлината до минимум. Ще разберете, че е готово, когато стане меко (обикновено отнема между 10 и 15 минути).

Съхранявайте булгура в херметически затворен контейнер на стайна температура. При правилно съхранение той ще остане добър за повече от година. След като сварите булгура, поставете остатъците в херметически затворен контейнер и ги сложете в хладилника. Изхвърлете го след три или четири дни. Можете също да замразите сварен булгур до една година.

булгур
киноа
здравословни зърнени храни