Баба Гануш е класически дип от Близкия Изток и Източното Средиземноморие, често сервиран заедно с хумус, със завладяващ опушен вкус. Тази рецепта е лесна за приготвяне на скара или на газов котлон.

Съвети
- Изберете правилния патладжан: Малките патладжани обикновено имат по-малко семена и затова са по-малко горчиви.
- Изпечете патладжаните на открит огън: Това придава най-автентичния и опушен вкус. Ако нямате грил, използвайте газов котлон.
- Оставете патладжаните да се задушават: След изпичането, поставете ги в голяма купа и покрийте с пластмасово фолио. Това ще позволи на патладжаните да се изпекат по-добре и ще увеличи опушения вкус.
Вариации на рецептата
- Добавете гръцко кисело мляко: За по-кремообразна текстура и леко кисел вкус можете да добавите 2 супени лъжици гръцко кисело мляко.
- Овкусете с пушена червена пиперка: Ако не можете да постигнете достатъчно опушен вкус, добавете пушена червена пиперка.
- Пикантна версия: Добавете щипка люспи от чили за пикантна нотка.
- Различни зелени подправки: Вместо магданоз, опитайте с кориандър или мента за различен ароматен акцент.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Баба Гануш
Продукти
Инструкции
Включете газовия котлон на средновисока температура и поставете патладжаните над пламъка. Завъртайте ги с щипки на всеки 3-4 минути, печете около 15 минути, докато кожата стане дълбоко обгоряла и патладжанът започне да се вдлъбва.
Поставете изпечените патладжани в голяма купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете да се задушат и охладят за 15 минути, за да се отцеди излишната течност.
Разрежете патладжаните на половина по дължина и извадете месото върху дъска за рязане. Наситнете патладжаните, за да разбиете по-фиброзните части.
Поставете нарязаните патладжани в голяма купа за смесване и използвайте вилица за намачкване. Добавете тахан, лимонов сок, зехтин, чесън и сол. Разбъркайте до равномерна смес с леко груба текстура.
Прехвърлете готовия Баба Гануш в малка купа и гарнирайте с нарязан магданоз и няколко капки зехтин.
Знаете ли, че можете да допълните липсващия опушен вкус, ако печете патладжана във фурната, като добавите 1/4 чаена лъжичка течен дим към сместа?
Често задавани въпроси
Можете да използвате метода с грила на фурна за да постигнете печене, макар и с по-слабо опушен вкус.
Зехтинът придава специфичен аромат и консистенция на баба гануш, но можете да използвате и слънчогледово олио като алтернатива.
Абсолютно! Можете да експериментирате с кимион, пушен червен пипер или кориандър, за да добавите различни нюанси към ястието.
Можете да съхранявате баба гануш в хладилника до 4 дни в херметически затворен контейнер. Важно е все пак да проверявате преди консумация.
Интересни факти за съставките
- Патладжани: Богати на антиоксиданти като насунин, патладжаните спомагат за защитата на мозъчните клетки. Те също така съдържат много фибри, което ги прави полезни за храносмилателната система.
- Тахан: Таханът е източник на здравословни мазнини и протеини, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант.
- Зехтин: Зехтинът увеличава добрия холестерол (HDL) и намалява възпаленията в тялото, благодарение на съдържанието на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти.
- Чесън: Чесънът има антибактериални и антивирусни свойства, което го прави полезен за имунната система.
- Лимонов сок: Богат на витамин C, лимоновият сок повишава имунитета и помага на организма да усвоява по-добре желязото от растителни храни.
Остави коментар