Баба Гануш

img
От Елена Талин
1.12.2024 г.
35 мин

Баба Гануш е класически дип от Близкия Изток и Източното Средиземноморие, често сервиран заедно с хумус, със завладяващ опушен вкус. Тази рецепта е лесна за приготвяне на скара или на газов котлон.

Баба Гануш

Съвети

  • Изберете правилния патладжан: Малките патладжани обикновено имат по-малко семена и затова са по-малко горчиви.
  • Изпечете патладжаните на открит огън: Това придава най-автентичния и опушен вкус. Ако нямате грил, използвайте газов котлон.
  • Оставете патладжаните да се задушават: След изпичането, поставете ги в голяма купа и покрийте с пластмасово фолио. Това ще позволи на патладжаните да се изпекат по-добре и ще увеличи опушения вкус.

Вариации на рецептата

  • Добавете гръцко кисело мляко: За по-кремообразна текстура и леко кисел вкус можете да добавите 2 супени лъжици гръцко кисело мляко.
  • Овкусете с пушена червена пиперка: Ако не можете да постигнете достатъчно опушен вкус, добавете пушена червена пиперка.
  • Пикантна версия: Добавете щипка люспи от чили за пикантна нотка.
  • Различни зелени подправки: Вместо магданоз, опитайте с кориандър или мента за различен ароматен акцент.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Баба Гануш

Баба Гануш

Вкусния кремообразен и опушен дип от печен патладжан - идеален за свежи зеленчуци или намазан на хляб.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 35 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Включете газовия котлон на средновисока температура и поставете патладжаните над пламъка. Завъртайте ги с щипки на всеки 3-4 минути, печете около 15 минути, докато кожата стане дълбоко обгоряла и патладжанът започне да се вдлъбва.

Стъпка 2

Поставете изпечените патладжани в голяма купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете да се задушат и охладят за 15 минути, за да се отцеди излишната течност.

Стъпка 3

Разрежете патладжаните на половина по дължина и извадете месото върху дъска за рязане. Наситнете патладжаните, за да разбиете по-фиброзните части.

Стъпка 4

Поставете нарязаните патладжани в голяма купа за смесване и използвайте вилица за намачкване. Добавете тахан, лимонов сок, зехтин, чесън и сол. Разбъркайте до равномерна смес с леко груба текстура.

Стъпка 5

Прехвърлете готовия Баба Гануш в малка купа и гарнирайте с нарязан магданоз и няколко капки зехтин.

Знаете ли, че можете да допълните липсващия опушен вкус, ако печете патладжана във фурната, като добавите 1/4 чаена лъжичка течен дим към сместа?

Често задавани въпроси

1. Как мога да направя баба гануш, ако имам само електрическа готварска печка?

Можете да използвате метода с грила на фурна за да постигнете печене, макар и с по-слабо опушен вкус.

2. Мога ли да използвам друг вид мазнина освен зехтин?

Зехтинът придава специфичен аромат и консистенция на баба гануш, но можете да използвате и слънчогледово олио като алтернатива.

3. Мога ли да добавя други подправки към баба гануш за да промения вкуса?

Абсолютно! Можете да експериментирате с кимион, пушен червен пипер или кориандър, за да добавите различни нюанси към ястието.

4. Колко дълго мога да съхранявам баба гануш в хладилника?

Можете да съхранявате баба гануш в хладилника до 4 дни в херметически затворен контейнер. Важно е все пак да проверявате преди консумация.

Интересни факти за съставките

  1. Патладжани: Богати на антиоксиданти като насунин, патладжаните спомагат за защитата на мозъчните клетки. Те също така съдържат много фибри, което ги прави полезни за храносмилателната система.
  2. Тахан: Таханът е източник на здравословни мазнини и протеини, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант.
  3. Зехтин: Зехтинът увеличава добрия холестерол (HDL) и намалява възпаленията в тялото, благодарение на съдържанието на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти.
  4. Чесън: Чесънът има антибактериални и антивирусни свойства, което го прави полезен за имунната система.
  5. Лимонов сок: Богат на витамин C, лимоновият сок повишава имунитета и помага на организма да усвоява по-добре желязото от растителни храни.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Кадифено гладък хумус, обогатен с печени червени чушки и поднесен със свежи чери домати. Поръсен с червен пипер, зехтин и пресни билки, този домашен хумус предлага перфектен баланс между кремообразна текстура и наситени средиземноморски вкусове.
Гарнитури

Хумус от чери домати

15 мин
Апетитни филийки хрупкав хляб, препечени до златисто и покрити със сочни печени чери домати, ароматен зехтин и италиански билки. Лекият дъх на чесън и балсамова глазура придават допълнителна дълбочина на вкуса.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Печени Домати и Лук върху Препечена филия

30 мин
Цветни червени и жълти чушки, изкусно пълнени с ароматен кускус, печени зеленчуци и свежи билки, поднесени върху стилна тюркоазена чиния. Тази здравословна и вкусна рецепта е перфектна за лек обяд или вечеря, съчетаваща хрупкавостта на печените чушки.
Средиземноморие

Пълнени чушки с кус-кус

95 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин