Бърза и лесна канелена захар

img
От Малина Георгиева
6.12.2024 г.
2 мин

След като видите колко лесно е да направите канелена захар вкъщи, ще се запитате защо досега сте я купували от магазина. Като много други неща, е по-изгодно да я приготвите сами.

канелена захар

Съвети

  • Използвайте суха чаша с капак или херметически затворена торбичка за храна, за да съхранявате готовата канелена захар и да предотвратите навлажняване.
  • Ако използвате бутилка за подправки, се уверете, че е добре измита и суха.
  • За по-фина текстура можете да смесите съставките с блендер или миксер.

Вариации

  • За по-богат вкус можете да добавите други подправки като индийско орехче или кардамон.
  • Заменете бялата захар с кафява.
  • Смесете канелена захар с нарязани орехи или пекани за по-хрупкав топинг.
  • За по-интензивен канелен вкус добавете 2 супени лъжици канела, вместо 1.

Интересни факти за съставките

  • Канелата се извлича от кората на растения от род Cinnamomum и съществува в няколко вида, като най-често срещаната е касия.
  • Цейлонската канела, наричана още "истинска канела", притежава по-сладък и фин аромат в сравнение с останалите видове.
  • Канелата е една от най-старите подправки, използвани в кулинарията и медицината.
  • Захарта е една от основните съставки, които добавят сладост и текстура в десертите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
канелена захар

Бърза и лесна канелена захар

Смесете захар и канела за домашна канелена захар.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 2 мин
ПОРЦИИ: 12
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
3

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Комбинирайте 1/2 чаша захар с 1 супена лъжица канела в малка купа и разбъркайте добре.

Стъпка 2

Изсипете в малък буркан с капачка или в друг контейнер с капак, или в плик за съхранение на храни.

Стъпка 3

Използвайте по желание. Насладете се.

Канелата идва от кората на растения от рода Cinnamomum и е била използвана още в древността както като подправка, така и в народната медицина.

Често задавани въпроси

1. Как може да се използва готовата смес от канела и захар?

Сместа от канела и захар може да се ползва за поръсване върху пай, напитки, овесени ядки или нарязани ябълки, за да им придаде сладка канелена нотка.

2. Какви са разликите между 'истинската' канела и касия канела?

Истинската канела, позната като Цейлонска, има мек и сладък вкус, докато касия канела, по-често срещана и по-евтина, има по-интензивен вкус и е обикновено тази, използвана в домашната кухня.

3. Какви са възможните вариации на тази рецепта за канелена захар?

Може да се добавят допълнителни подправки като индийско орехче или кардамон, да се увеличи количеството на канела за по-интензивен вкус.

Съхранявайте канелената захар в плътно затворен съд и я използвайте, когато ви трябва нотка сладост и аромат.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Тиквен пай
Америка

Тиквен пай

130 мин
Греяно вино (Vin Brulé)
Смутита и Напитки

Греяно вино (Vin Brulé)

35 мин
Брауни
Десерти

Брауни

60 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин