Тези лесни канелени рулца са идеални за начинаещи в печенето с мая, тъй като изискват само едно втасване. Може да изберете различни видове глазура – от класическа с крема сирене до аромати като кафе или ванилия.

Съвети
- Използвайте инстантна мая за по-бързо втасване. Ако използвате активна мая, просто ще трябва да оставите тестото да втасва за по-дълго време.
- Измервайте точно съставките, особено брашното. Препоръчително е да го пресеете.
- Ако тестото е твърде лепкаво, добавете малко повече брашно по време на месенето.
- Когато точите тестото, се уверете, че повърхността е добре поръсена с брашно, за да не залепване.
Вариации
- Използвайте кафява захар за богат и наситен вкус.
- Заменете обикновеното прясно мляко с бадемово мляко за по-сочен и мек вкус на тестото.
- За веган вариант, заменете маслото с растително масло и използвайте растително мляко.
- Добавете орехи или стафиди в пълнежа за допълнителен вкус.
- Завършете рулцата с кафе глазура за по-интензивен аромат или с ванилова глазура за по-нежен вкус.

Интересни факти за съставките
- Канелата е популярна подправка, известна с антиоксидантните си свойства и способността си да регулира кръвната захар.
- Маята е жива съставка, която помага на тестото да втасва, бухвайки благодарение на въглеродния диоксид, който създава.
- Крема сиренето е с високо съдържание на мазнини, което придава гладка и кремообразна текстура на глазурата.
- Брашното е основна част от печивата и определя структурата и текстурата на финалния продукт.
- Захарта, в допълнение към сладостта, помага за карамелизацията на коричката и стимулира процеса на втасване при тестото.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Лесни канелени рулца
Продукти
Инструкции
Разбъркайте брашното, захарта и солта в голяма купа. Оставете настрана.
Смесете млякото и маслото в термоустойчива купа. Загрейте, докато масло се разтопи и сместа стане топла (около 43°C). Разтворете маята в сместа. Изсипете в сухите съставки, добавете яйцето и замесете меко тесто.
Прехвърлете тестото на леко набрашнена повърхност. Месете за 3-5 минути, докато стане гладко. Поставете в леко намазнена купа. Оставете да почине 10 минути.
След 10 минути разточете тестото на правоъгълник и го намажете с мекото масло. Смесете захарта с канелата и разпределете върху тестото. Навийте и нарежете на 10-12 парчета. Подредете в намазнена тава.
Покрийте тестото и оставете да втасва за 60-90 минути, или докато удвои обема си
Загрейте фурната на 190°C. Печете 24-27 минути. Извадете и ги оставете, докато приготвяте глазурата.
Смесете крема сирене, масло, пудра захар и ванилия, бъркайте докато сместа стане гладка. Нанесете върху топлите рулца.
Канелените рулца в съвременната им форма произлизат от швеция и се наричат 'kanelbulle'.
Често задавани въпроси
Препоръчва се използването на инстантна мая, тъй като тя втасва тестото по-бързо. В случай, че имате само суха мая, можете да я използвате, но ще отнеме малко повече време.
Да, можете да замените пълномасленото мляко с нискомаслено или растително мляко. Все пак, за най-добър вкус е препоръчително да се използва пълномаслено мляко.
Освен глазурата с крема сирена от рецептата, може да използвате глазура с кафе или ванилова глазура. За глазурата с кафе смесете пудра захар, ванилия и сварено кафе. За ванилова глазура използвайте мляко вместо кафе.
Остатъците от глазирани или неглазирани рулца трябва да бъдат прибрани в херметически затворен съд или увити в пластмасово фолио. Могат да се съхраняват на стайна температура до два дни или в хладилника до пет дни.
Канелените рулца са вкусен и ароматен десерт, който може да бъде приготвен лесно вкъщи с малко време и усилия. Те са идеални за закуска, десерт или просто като сладка закуска за споделяне с приятели и семейство.
Остави коментар