Лесни канелени рулца

img
От Малина Георгиева
3.02.2025 г.
125 мин

Тези лесни канелени рулца са идеални за начинаещи в печенето с мая, тъй като изискват само едно втасване. Може да изберете различни видове глазура – от класическа с крема сирене до аромати като кафе или ванилия.

Лесни канелени рулца

Съвети

  • Използвайте инстантна мая за по-бързо втасване. Ако използвате активна мая, просто ще трябва да оставите тестото да втасва за по-дълго време.
  • Измервайте точно съставките, особено брашното. Препоръчително е да го пресеете.
  • Ако тестото е твърде лепкаво, добавете малко повече брашно по време на месенето.
  • Когато точите тестото, се уверете, че повърхността е добре поръсена с брашно, за да не залепване.

Вариации

  • Използвайте кафява захар за богат и наситен вкус.
  • Заменете обикновеното прясно мляко с бадемово мляко за по-сочен и мек вкус на тестото.
  • За веган вариант, заменете маслото с растително масло и използвайте растително мляко.
  • Добавете орехи или стафиди в пълнежа за допълнителен вкус.
  • Завършете рулцата с кафе глазура за по-интензивен аромат или с ванилова глазура за по-нежен вкус.
Лесни канелени рулца

Интересни факти за съставките

  • Канелата е популярна подправка, известна с антиоксидантните си свойства и способността си да регулира кръвната захар.
  • Маята е жива съставка, която помага на тестото да втасва, бухвайки благодарение на въглеродния диоксид, който създава.
  • Крема сиренето е с високо съдържание на мазнини, което придава гладка и кремообразна текстура на глазурата.
  • Брашното е основна част от печивата и определя структурата и текстурата на финалния продукт.
  • Захарта, в допълнение към сладостта, помага за карамелизацията на коричката и стимулира процеса на втасване при тестото.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Лесни канелени рулца
(1)

Лесни канелени рулца

Канелените рулца са сладки приготвени от пухкаво тесто, с прекрасен аромат на канела. Популярни като закуска или десерт и често се сервират с глазура или крем.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 125 мин
ПОРЦИИ: 12
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Разбъркайте брашното, захарта и солта в голяма купа. Оставете настрана.

Стъпка 2

Смесете млякото и маслото в термоустойчива купа. Загрейте, докато масло се разтопи и сместа стане топла (около 43°C). Разтворете маята в сместа. Изсипете в сухите съставки, добавете яйцето и замесете меко тесто.

Стъпка 3

Прехвърлете тестото на леко набрашнена повърхност. Месете за 3-5 минути, докато стане гладко. Поставете в леко намазнена купа. Оставете да почине 10 минути.

Стъпка 4

След 10 минути разточете тестото на правоъгълник и го намажете с мекото масло. Смесете захарта с канелата и разпределете върху тестото. Навийте и нарежете на 10-12 парчета. Подредете в намазнена тава.

Стъпка 5

Покрийте тестото и оставете да втасва за 60-90 минути, или докато удвои обема си

Стъпка 6

Загрейте фурната на 190°C. Печете 24-27 минути. Извадете и ги оставете, докато приготвяте глазурата.

Стъпка 7

Смесете крема сирене, масло, пудра захар и ванилия, бъркайте докато сместа стане гладка. Нанесете върху топлите рулца.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 120г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 12г
Въглехидрати 40г
Фибри 2г
Захари 18г
Протеин 5г

Канелените рулца в съвременната им форма произлизат от швеция и се наричат 'kanelbulle'.

Често задавани въпроси

1. Какъв вид мая е най-добре да се използва за рецептата?

Препоръчва се използването на инстантна мая, тъй като тя втасва тестото по-бързо. В случай, че имате само суха мая, можете да я използвате, но ще отнеме малко повече време.

2. Може ли тази рецепта да бъде направена с алтернативни млечни продукти?

Да, можете да замените пълномасленото мляко с нискомаслено или растително мляко. Все пак, за най-добър вкус е препоръчително да се използва пълномаслено мляко.

3. Какви глазури мога да направя?

Освен глазурата с крема сирена от рецептата, може да използвате глазура с кафе или ванилова глазура. За глазурата с кафе смесете пудра захар, ванилия и сварено кафе. За ванилова глазура използвайте мляко вместо кафе.

4. Как мога да съхраня останалите рулца, за да останат свежи?

Остатъците от глазирани или неглазирани рулца трябва да бъдат прибрани в херметически затворен съд или увити в пластмасово фолио. Могат да се съхраняват на стайна температура до два дни или в хладилника до пет дни.

Канелените рулца са вкусен и ароматен десерт, който може да бъде приготвен лесно вкъщи с малко време и усилия. Те са идеални за закуска, десерт или просто като сладка закуска за споделяне с приятели и семейство.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Брауни
Десерти

Брауни

60 мин
Мраморен кекс
Десерти

Мраморен кекс

70 мин
Боровинков Хляб
Десерти

Боровинков Хляб

75 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 120г
Ст-ти за една порция
Калории
300

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин