Мраморният кекс е съчетание от изкуство и кулинария, което комбинира шоколадова и ванилова смес за уникален външен вид и вкус.

Съвети
- Съставките трябва да са на стайна температура, за да се смесят равномерно .
- Разбърквайте яйцата постепенно, за да избегнете образуването на бучки.
- Проверявайте тестото с клечка за зъби, за да се уверите, че е добре изпечено.
- Ако използвате кухненски робот, уверете се, че бъркалките са правилно поставени и смесват равномерно.
Вариации
- Можете да добавите настъргана лимонова корс в светлото тесто.
- Вместо какао, използвайте разтопен черен шоколад за по-интензивен шоколадов вкус.
- Добавете малко ром или ликьор по избор за допълнителен аромат.
- Използвайте ядки или захаросани плодове за текстура и разнообразие.
Интересни факти за съставките
- Брашно тип 00 е идеално за печива като кексове заради фината си текстура.
- Ваниловата шушулка осигурява натурален и интензивен аромат, който се отличава от синтетичната ванилия.
- Какаото е богато на антиоксиданти и подобрява настроението.
- Маслото добавя богатство и влажност на кекса, правейки го мек и пухкав.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Мраморен кекс
Продукти
Инструкции
Нарежете омекналото масло на парчета и го поставете заедно със захарта в купата на миксера.
Добавете щипка сол и семената от ваниловата шушулка и разбийте до получаване на бяла и пухкава смес.
Постепенно добавяйте яйцата, като продължавате да разбивате, докато сместа стане гладка и без бучки.
В отделна купа пресейте брашното и бакпулвера и ги смесете.
Добавяйте постепенно към миксера сместа от брашно и бакпулвер, продължавайки да разбивате.
Накрая, добавете млякото на тънка струя и бъркайте докато се поеме напълно от сместа.
Разделете сместа на две равни части, като добавите останалото брашно към едната и какао на прах с останалото мляко към другата.
Изсипете съответно двата вида смес в два различни поша.
След това поставете 2-тa поша в трети по-голям, който може да събере и двата.
Разпределете двуцветната смес в концентрични и зигзагообразни кръгове в намазнена и набрашнена форма за кейк.
Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 55-60 минути.
След изпичане, оставете мраморния кейк да изстине и поръсете с пудра захар по желание.
Мраморният кекс е вдъхновен от майстори като Канова и Микеланджело, превръщащи мрамора в жива материя.
Често задавани въпроси
Можете да разпределите двата цвята на тестото с лъжици, като след това с вилица направите спираловидни движения отгоре надолу за постигане на мраморния ефект.
Ако повърхността на сладкиша започне да изгаря, покрийте я с алуминиево фолио, за да предотвратите потъмняване, докато продължавате да го печете.
Можете да добавите малко повече захар към основната смес, така ще направите кекса по-сладък.
Можете да използвате обикновено брашно, като обаче внимавате с количеството, тъй като различните видове брашна имат различни свойства и може да се наложи лека промяна на количествата.
Готовият мраморен кекс е подходящ за съхранение до три-четири дни под стъклен капак.
Остави коментар