Мраморен кекс

img
От Малина Георгиева
13.01.2025 г.
70 мин

Мраморният кекс е съчетание от изкуство и кулинария, което комбинира шоколадова и ванилова смес за уникален външен вид и вкус.

Мраморен кекс

Съвети

  • Съставките трябва да са на стайна температура, за да се смесят равномерно .
  • Разбърквайте яйцата постепенно, за да избегнете образуването на бучки.
  • Проверявайте тестото с клечка за зъби, за да се уверите, че е добре изпечено.
  • Ако използвате кухненски робот, уверете се, че бъркалките са правилно поставени и смесват равномерно.

Вариации

  • Можете да добавите настъргана лимонова корс в светлото тесто.
  • Вместо какао, използвайте разтопен черен шоколад за по-интензивен шоколадов вкус.
  • Добавете малко ром или ликьор по избор за допълнителен аромат.
  • Използвайте ядки или захаросани плодове за текстура и разнообразие.

Интересни факти за съставките

  • Брашно тип 00 е идеално за печива като кексове заради фината си текстура.
  • Ваниловата шушулка осигурява натурален и интензивен аромат, който се отличава от синтетичната ванилия.
  • Какаото е богато на антиоксиданти и подобрява настроението.
  • Маслото добавя богатство и влажност на кекса, правейки го мек и пухкав.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Мраморен кекс
(1)

Мраморен кекс

Мраморен кекс с ефектни шоколадови и ванилови завъртулки, идеален за закуска или следобедна закуска.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 70 мин
ПОРЦИИ: 10
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Нарежете омекналото масло на парчета и го поставете заедно със захарта в купата на миксера.

Стъпка 2

Добавете щипка сол и семената от ваниловата шушулка и разбийте до получаване на бяла и пухкава смес.

Стъпка 3

Постепенно добавяйте яйцата, като продължавате да разбивате, докато сместа стане гладка и без бучки.

Стъпка 4

В отделна купа пресейте брашното и бакпулвера и ги смесете.

Стъпка 5

Добавяйте постепенно към миксера сместа от брашно и бакпулвер, продължавайки да разбивате.

Стъпка 6

Накрая, добавете млякото на тънка струя и бъркайте докато се поеме напълно от сместа.

Стъпка 7

Разделете сместа на две равни части, като добавите останалото брашно към едната и какао на прах с останалото мляко към другата.

Стъпка 8

Изсипете съответно двата вида смес в два различни поша.

Стъпка 9

След това поставете 2-тa поша в трети по-голям, който може да събере и двата.

Стъпка 10

Разпределете двуцветната смес в концентрични и зигзагообразни кръгове в намазнена и набрашнена форма за кейк.

Стъпка 11

Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 55-60 минути.

Стъпка 12

След изпичане, оставете мраморния кейк да изстине и поръсете с пудра захар по желание.

Хранителна Стойност
10 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
350
Мазнини 15г
Въглехидрати 50г
Фибри 2г
Захари 30г
Протеин 5г

Мраморният кекс е вдъхновен от майстори като Канова и Микеланджело, превръщащи мрамора в жива материя.

Често задавани въпроси

1. Как мога да направя мраморната шарка, ако нямам пошове?

Можете да разпределите двата цвята на тестото с лъжици, като след това с вилица направите спираловидни движения отгоре надолу за постигане на мраморния ефект.

2. Какво да правя, ако повърхността започне да изгаря по време на печене?

Ако повърхността на сладкиша започне да изгаря, покрийте я с алуминиево фолио, за да предотвратите потъмняване, докато продължавате да го печете.

3. Как да направя кекса по-сладък?

Можете да добавите малко повече захар към основната смес, така ще направите кекса по-сладък.

4. Мога ли да използвам друг вид брашно вместо тип 00?

Можете да използвате обикновено брашно, като обаче внимавате с количеството, тъй като различните видове брашна имат различни свойства и може да се наложи лека промяна на количествата.

Готовият мраморен кекс е подходящ за съхранение до три-четири дни под стъклен капак.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
10 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
350

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин