Тиквен пай

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
130 мин

Ако желаете да внесете част от Америка на трапезата си, този типичен десерт е точният избор.

Тиквен пай

Съвети

  • Използвайте студено масло, за да приготвите по-пухкав блат за пай.
  • Оставете блата да почива в хладилника, за да се избегне свиване по време на печене.
  • Използвайте блендер, за да приготвите гладко и кремообразно тиквено пюре.
  • Поставете формата за печене върху тава, за да предотвратите евентуално разливане на сместа за пълнежа при прехвърляне в печката.
  • Оставете сместа за пълнежа в хладилника за поне 1 час, за да се отпусне и да се абсорбира излишната пяна от битите яйца.

Вариации

  • Заместете кондензираното мляко с кокосово мляко за по-тропически вкус.
  • Добавете настъргана кора от портокал за свежест и цитрусова нотка.
  • Вместо класическата комбинация от подправки, опитайте със смляна канела, джинджифил и кардамон за по-екзотичен вкус.
  • За по-хрупкав вариант на основата, използвайте смес от пълнозърнесто брашно или овесени ядки.
  • Замразени или глазирани орехи могат да се добавят като украса преди сервиране, те ще придадат допълнителен хрупкав елемент.

Интересни факти за съставките

  • Тиквата е богата на витамин А, който е полезен за зрението и имунната система.
  • Брашното тип 00 се използва често в сладкарството заради фината си текстура и способността да създаде пухкава и деликатна основа.
  • Канелата и индийското орехче са традиционни подправки в много десерти през есенно-зимния сезон и добавят топлина и аромат.
  • Кондензираното мляко придава на крема плътност и сладост, което го прави перфектен за десерти, които трябва да запазят своята текстура и вкус за по-дълго време..
  • Кафявата захар придава на крема карамелен нюанс, който обогатява и задълбочава вкусовия профил на пая.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Тиквен пай

Тиквен пай

Тиквеният пай е класически американски десерт, който съчетава сладката мекота на тиквата с аромата на подправки, създавайки неустоима комбинация от вкусове.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 130 мин
ПОРЦИИ: 12
Кухня: Американска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Почистете тиквата и я нарежете на едри парчета. Задушете я докато омекне, след което я оставете да изстине напълно.

Стъпка 2

Прехвърлете тиквата в блендер и направете гладко пюре.

Стъпка 3

В купа разбийте яйцата с гранулираната захар с ръчна бъркалка.

Стъпка 4

Добавете кафявата захар, канелата и индийското орехче.

Стъпка 5

Изсипете кондензираното мляко, а след това и тиквеното пюре.

Стъпка 6

Покрийте с фолио и оставете плънката да почива в хладилник поне 1 час.

Стъпка 7

През това време пригответе основата. Смесете брашното със захарта и солта.

Стъпка 8

Добавете студеното масло и работете с пръстите си, докато стане ронливо.

Стъпка 9

Постепенно прибавете студената вода и яйцето.

Стъпка 10

Омесете до хомогенна смес, завийте във фолио и оставете да почива в хладилник около час.

Стъпка 11

Разточете тестото върху набрашнен плот с диаметър малко по-голям от тавичката.

Стъпка 12

Премахнете излишното тесто.

Стъпка 13

Поставете формата върху тава преди да излеете плънката.

Стъпка 14

Печете в предварително загрята статична фурна на 180°C за около 55 минути.

Стъпка 15

Охладете, извадете от формата и сервирайте с бита сметана.

Хранителна Стойност
12 Порции
Една порция 133г
Ст-ти за една порция
Калории
323
Мазнини 9.75г
Въглехидрати 46.1г
Фибри 1.8г
Захари 18.88г
Протеин 4.3г

Тиквеният пай е не само популярен за Деня на благодарността в Северна Америка, но и носи сладост и уют в хладните зимни месеци със своите ароматни подправки.

Често задавани въпроси

1. С какво мога да заменя индийското орехче и канелата?

Ако нямате индийско орехче и канела, можете да използвате подправки като джинджифил, карамфил и бахар, с които да подчертаете вкуса на тиквата.

2. Какво мога да използвам вместо сладкарска сметана за декорация?

Вместо сладкарска сметана можете да използвате крем шантили или дори маскарпоне, леко подсладено с пудра захар.

3. Мога ли да направя тиквения пай предварително и да го замразя?

Да, тиквеният пай може да се направи предварително и да се замрази. Увийте го добре в алуминиево фолио и го съхранявайте във фризера до един месец. Размразете го в хладилника преди сервиране.

Вашият тиквен пай е готов и може да се съхранява в хладилник до 2-3 дни.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Брауни
Десерти

Брауни

60 мин
Невероятни мъфини с боровинки
Десерти

Mъфини с боровинки

35 мин
Бананов хляб с 4 съставки
Закуска

Лесен Бананов Хляб

60 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
12 Порции
Една порция 133г
Ст-ти за една порция
Калории
323

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин