Домашен гъбен сос

img
От Малина Георгиева
22.02.2025 г.
20 мин

Гъбеният сос, наситен с богат аромат и вкус, е идеалният допълващ елемент за всякакви ястия – от сочни меса и картофи до паста и дори суши. Със своята кремообразна текстура и ароматни подправки, той придава дълбочина на всяко ястие, като го превръща в неустоимо изкушение.

Домашен гъбен сос

Съвети

  • Нарежете гъбите и лука предварително, за да спестите време при готвенето.
  • Бъркайте добре брашното и маслото, за да избегнете бучки в соса.
  • Ако сосът стане твърде гъст, добавете малко повече бульон, докато достигнете желаната консистенция.
  • Подгответе си всички съставки в рецептата предварително, за по-лесно и бързо приготвяне.

Вариации

  • Заменете бульона с растителен за вегетариански вариант.
  • Добавете малко сметана, за да направите соса по-кремообразен.
  • Използвайте различни видове гъби за разнообразие в текстурата и вкуса.
  • Вместо лук, може да добавите шалот за по-фин вкус.
  • Добавете една супена лъжица горчица за пикантна нотка.

Интересни факти за съставките

  • Гъбите са отличен източник на витамин D, особено когато са изложени на слънчева светлина, което усилва тяхното съдържание на този важен витамин.“
  • Лукът съдържа фитонутриенти, които имат антиоксидантни и антивъзпалителни свойства.
  • Чесънът е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства.
  • Розмаринът, използван в сушен вид, също съдържа антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърцето.
  • Брашното и маслото са основата на класическия "ру", основа на много френски сосове.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Домашен гъбен сос
(2)

Домашен гъбен сос

Вкусен гъбен сос, подходящ за месо или картофено пюре.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 20 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Американска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Добавете зехтина в голям тиган и загрейте на средно-висока температура. Добавете гъбите и нарязания лук и гответе за 7-8 минути или докато омекнат.

Стъпка 2

Добавете солта, черния пипер и чесъна и гответе още минута. Извадете гъбите от тигана и оставете настрана.

Стъпка 3

Върнете тигана на огъня и разтопете маслото на средна температура. Поръсете брашното и разбърквайте, за да създадете гъста паста.

Стъпка 4

Изсипете говеждия бульон и разбърквайте. Продължете да готвите 3-5 минути, разбърквайки периодично, докато сосът не се сгъсти.

Стъпка 5

След като сосът се сгъсти, добавете обратно в него гъбите и лука. Добавете сос Уорчестър и прясна мащерка.

Стъпка 6

Разбъркайте, за да се комбинира и оставете да къкри за 2-3 минути. Овкусете с допълнителна сол и черен пипер, ако е необходимо.

Гъбите съдържат естествени глутамати, които усилват умами вкуса – основната съставка за придаване на дълбочина и богатство на вкуса в ястията. Това прави гъбения сос особено ароматен и вкусен, дори без да се добавят много подправки.

Често задавани въпроси

1. Какви гъби мога да използвам за тази рецепта?

Можете да използвате различни видове гъби според вашите предпочитания.

2. Как мога да направя соса без глутен?

Можете да замените универсалното брашно с безглутенова брашно или царевично нишесте, за да направите соса без глутен.

3. Може ли този сос да бъде замразен за по-късна употреба?

Да, можете да замразите соса в херметично затворен контейнер до три месеца. Разтопете и загрейте отново преди сервиране.

Сервирайте този невероятен гъбен сос върху картофено пюре или като вкусна добавка към любимото ви месо.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Гурме комбинация от пухкаво картофено пюре и богат гъбен сос с карамелизирани гъби и наситени вкусове на чесън, билки и червено вино. Гарнирано с прясно накълцан магданоз и прясно смлян черен пипер.
Франция

Гъбен Бургиньон

60 мин
Пълнени гъби
Кулинарни Истории

Пълнени гъби с пармезан

40 мин
Сотирани гъби
Гарнитури

Сотирани гъби

20 мин
Апетитна комбинация от златисто запечени гночки, сладки чери домати и свеж спанак. Това ястие е подправено с аромата на босилек, зехтин и леко изцеден лимон. Гарнирано с настърган пармезан, то е перфектен баланс между текстури и вкусове.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Крем ньоки(гноки) с гъби

15 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин