Home - Кулинарни Истории - Пълнени гъби с пармезан
Пълнени гъби с пармезан

Пълнените гъби са винаги фаворит на празничните трапези, особено за Коледа. Меките шапки на гъбите се пълнят с ароматна смес от сирене, билки и чесън, след което се пекат до златисто кафяво. Те са идеалното вегетарианско предястие!

Съвети
- Използвайте охладен пълнеж преди да напълните гъбите, за да предотвратите нежелано омекване.
- Поставете гъбите на решетка върху тава за печене, за да може излишната течност да се отцежда.
- Не препълвайте гъбите с пълнеж, тъй като те ще се свият при печене.
- Може да приготвите гъбите 12 часа предварително и да ги съхранявате в хладилник до момента на печене.
Вариации
- Добавете нарязани сушени домати или маслини за допълнителен вкус.
- Добавете хрупкави парченца бекон за месен привкус.
- Използвайте различни видове сирена - пекорино или любимо ви твърдо сирене.
- Допълнете с други пресни билки като див лук, мащерка или розмарин.
Интересни факти за съставките
- Гъбите печурки не само че са вкусни, но и съдържат важни хранителни вещества като витамини D и B, а също така са добър източник на антиоксиданти.
- Крема сиренето е универсален продукт, тъй като придава кремообразна текстура и допълнителна плътност на ястията.
- Пресният магданоз е отличен източник на витамин К и добавя свежест и цвят на завършеното ястие.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Пълнени гъби с пармезан
Продукти
Инструкции
Подгответе гъбите като отделите стъблата и ги нарежете на ситно.
В тиган разтопете маслото на среден огън и запържете стъблата от гъбите за 5 минути. Добавете лука, чесъна, солта и черния пипер и гответе още 1-2 минути.
Оставете сместа да изстине и след това я разбъркайте с крема сиренето, пармезана и магданоза.
Напълнете шапките на гъбите с готовия пълнеж и поръсете отгоре с малко пармезан.
Запечете гъбите на 200°C за 20-25 минути докато станат златисти. Добавете магданоз преди сервиране.
Пълнените гъби водят началото си от древен Рим, където зеленчуци като тиквички и гъби били пълнени със смес от подправки, хляб и месо. Съвременната версия идва от Италия, където големи гъбени шапки се пълнят с чесън, пармезан и билки. Днес пълнените гъби са универсално предястие – от прости вегетариански рецепти до гурме варианти с морски дарове или крем сирене.
Често задавани въпроси
Освен пармезан, можете да използвате всякакви твърди кашкавали.
Гъбените стебла трябва да се нарежат ситно преди да се добавят в плънката. Този начин на нарязване помага за равномерното разпределение на вкуса в пълнените гъби.
Изпробвайте тази рецепта и вижте колко бързо ще изчезнат тези пълнени гъби от празничната маса! Перфектни за всяко специално събитие.
Остави коментар