Пълнени гъби с пармезан

img
От Малина Георгиева
24.12.2024 г.
40 мин

Пълнените гъби са винаги фаворит на празничните трапези, особено за Коледа. Меките шапки на гъбите се пълнят с ароматна смес от сирене, билки и чесън, след което се пекат до златисто кафяво. Те са идеалното вегетарианско предястие!

Пълнени гъби

Съвети

  • Използвайте охладен пълнеж преди да напълните гъбите, за да предотвратите нежелано омекване.
  • Поставете гъбите на решетка върху тава за печене, за да може излишната течност да се отцежда.
  • Не препълвайте гъбите с пълнеж, тъй като те ще се свият при печене.
  • Може да приготвите гъбите 12 часа предварително и да ги съхранявате в хладилник до момента на печене.

Вариации

  • Добавете нарязани сушени домати или маслини за допълнителен вкус.
  • Добавете хрупкави парченца бекон за месен привкус.
  • Използвайте различни видове сирена - пекорино или любимо ви твърдо сирене.
  • Допълнете с други пресни билки като див лук, мащерка или розмарин.

Интересни факти за съставките

  • Гъбите печурки не само че са вкусни, но и съдържат важни хранителни вещества като витамини D и B, а също така са добър източник на антиоксиданти.
  • Крема сиренето е универсален продукт, тъй като придава кремообразна текстура и допълнителна плътност на ястията.
  • Пресният магданоз е отличен източник на витамин К и добавя свежест и цвят на завършеното ястие.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Пълнени гъби
(1)

Пълнени гъби с пармезан

Перфектна рецепта за празнично предястие с пълнени гъби.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 40 мин
ПОРЦИИ: 10
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Подгответе гъбите като отделите стъблата и ги нарежете на ситно.

Стъпка 2

В тиган разтопете маслото на среден огън и запържете стъблата от гъбите за 5 минути. Добавете лука, чесъна, солта и черния пипер и гответе още 1-2 минути.

Стъпка 3

Оставете сместа да изстине и след това я разбъркайте с крема сиренето, пармезана и магданоза.

Стъпка 4

Напълнете шапките на гъбите с готовия пълнеж и поръсете отгоре с малко пармезан.

Стъпка 5

Запечете гъбите на 200°C за 20-25 минути докато станат златисти. Добавете магданоз преди сервиране.

Пълнените гъби водят началото си от древен Рим, където зеленчуци като тиквички и гъби били пълнени със смес от подправки, хляб и месо. Съвременната версия идва от Италия, където големи гъбени шапки се пълнят с чесън, пармезан и билки. Днес пълнените гъби са универсално предястие – от прости вегетариански рецепти до гурме варианти с морски дарове или крем сирене.

Често задавани въпроси

1. Какъв вид сирене може да използвам вместо пармезан?

Освен пармезан, можете да използвате всякакви твърди кашкавали.

2. Как да нарежа гъбените стебла при приготвяне на плънката?

Гъбените стебла трябва да се нарежат ситно преди да се добавят в плънката. Този начин на нарязване помага за равномерното разпределение на вкуса в пълнените гъби.

Изпробвайте тази рецепта и вижте колко бързо ще изчезнат тези пълнени гъби от празничната маса! Перфектни за всяко специално събитие.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Апетитна комбинация от златисто запечени гночки, сладки чери домати и свеж спанак. Това ястие е подправено с аромата на босилек, зехтин и леко изцеден лимон. Гарнирано с настърган пармезан, то е перфектен баланс между текстури и вкусове.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Крем ньоки(гноки) с гъби

15 мин
Гурме комбинация от пухкаво картофено пюре и богат гъбен сос с карамелизирани гъби и наситени вкусове на чесън, билки и червено вино. Гарнирано с прясно накълцан магданоз и прясно смлян черен пипер.
Франция

Гъбен Бургиньон

60 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин