Домашната майонеза е отлична основа за приготвяне на разнообразни дресинги и салати, като картофена или пилешка салата.

Съвети
- Използвайте пресни яйца, без пукнатини и съхранявани правилно, за да избегнете риск от зарази.
- Яйчните жълтъци трябва да бъдат на стайна температура. Ако бързате, сложете яйцата в купа с топла вода за около 5 минути.
- Най-добре е да използвате миксера с купа от стъкло или неръждаема стомана, за да избегнете реакция с киселините.
Вариации
- За пикантен вкус добавете сухи люти чушки за пикантна майонеза.
- Добавете ситно нарязан чесън, за да направите айоли.
- Прибавете свежи подправки като копър или мащерка за свежест и цвят.
- За сладък вкус и приятно оцветяване, добавете печена червена чушка.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Домашна Майонеза
Продукти
Инструкции
Използвайте електрически миксер или тел за разбиване, разбийте жълтъците за 1-2 минути.
Добавете чаена лъжичка оцет и разбийте за около 30 секунди.
Добавете горчицата и солта и разбийте още 30 секунди.
С миксера на висока скорост, добавете маслото много бавно, по една капка.
Когато започне да се образува емулсия, добавяйте маслото по-бързо, но умерено.
Когато се сгъсти, добавете още една чаена лъжичка оцет, за да го разредите.
Бавно добавете лимоновия сок за аромат и консистенция.
Използвайте върху любими сандвичи или салати и се насладете.
Майонезата има интересна история, датираща от 1756 г. Според легендата, тя е създадена от готвача на френския херцог Ришельо по време на битка на остров Менорка. Когато кремът за соса свършил, той импровизирал с яйчени жълтъци и олио, създавайки първата майонеза. Името вероятно идва от столицата на острова – Маон.
Често задавани въпроси
За по-здравословна версия можете да използвате олио с ниско съдържание на наситени мазнини, като зехтин или масло от авокадо, и да намалите количеството сол.
Да, можете да използвате цели яйца, но това може да промени вкуса на майонезата, правейки я по-течна.
Използването на пастьоризирани яйца може да удължи срока на годност на майонезата до около седмица, ако се съхранява в хладилник в плътно затворен съд.
Можете да използвате ябълков или оризов оцет, или дори винена киселина като алтернатива на традиционния оцет и лимонов сок.
Да, можете да замените част от олиото с гръцки йогурт, който ще намали калориите и ще придаде кремообразност на майонезата.
Съхранявайте неизползваната майонеза в хладилник за ден-два. Ако използвате пастьоризирани яйца, може да издържи по-дълго.
Остави коментар