Сос Маринара

img
От Елена Талин
1.12.2024 г.
30 мин

Много е искусително и лесно да вземем буркан доматен сос от магазина сега когато има най-различни готови сосове, но направеният сос вкъщи наистина прави разлика. Вкусът е просто по-свеж и по-истински.

Сос Маринара

С какво се яде Сос Маринара?

  • Като сос за Паста Налейте върху вашата любима паста и поръсете с настърган пармезан.

  • За Пица Използвайте като основен сос за домашна пица.

  • Като дип Сервирайте с пресни зеленчуци или хрупкав хляб.

  • С месо или риба Използвайте като сос за разнообразни месни или рибни ястия.

Полезни факти за съставките

  1. Доматите - Доматите са отличен източник на витамин C, калий и антиоксиданти като ликопен, който има свойства за борба с рака и сърдечните заболявания.

  2. Лукът - Лукът съдържа високи нива на фитонутриенти и антиоксиданти, които помагат за поддържане на здравествието на сърдечно-съдовата система и имунната система.

  3. Чесънът - Чесънът има антибактериални и антивирусни свойства и се смята, че подпомага намаляване на кръвното налягане и холестерола.

  4. Мащерката - Мащерката е богата на витамини и антиоксиданти, както и на съединения с антибактериални и антивирусни свойства.

  5. Босилекът - Босилекът съдържа етерични масла и антиоксиданти, които имат противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Сос Маринара

Сос Маринара

Нищо не надминава прясно направен сос маринара. Плюс това се приготвя лесно, само с 5 прости съставки!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 мин
ПОРЦИИ: 8
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
12

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте зехтина в средно голям съд на средено-висока температура. Добавете лука и запържете за 3-4 минути. Добавете чесъна и запържете за още 30 секунди.

Стъпка 2

Добавете нарязаните домати, солта и мащерката. (Не добавяйте босилек, защото ще се пресготви). След като доматите започнат да завират, намалете температурата и оставете да къкрят за 20-25 минути или докато сосът леко се сгъсти.

Стъпка 3

Свалете соса от котлона, добавете босилека и се насладете.

Името "маринара" всъщност идва от италианската дума "маринайо", което означава "моряк". Легендата разказва, че този сос е бил приготвян от моряци, които са използвали лесно достъпни съставки като домати, чесън и босилек, за да си приготвят бързо и вкусно ястие. Също така са могли да го консервират за дълъг период и да го носят със себе си на кораба.

Често задавани въпроси

1. Мога ли да използвам сушени билки вместо пресни?

Да, можете да използвате сушени билки, но количеството трябва да бъде намалено, защото сухите билки са по-концентрирани. Препоръчително е да използвате около 1/3 от количеството на пресните билки.

2. Какво да направя, ако сосът стане твърде гъст?

Ако сосът е твърде гъст, можете да добавите малко вода или зеленчуков бульон, докато достигнете желаната консистенция. Разбъркайте добре, за да се смеси равномерно.

Сега вече знаете как да си правите домашен сос маринара с лесни стъпки и само няколко съставки.

Няколко Съвета

  1. Използвайте пресни съставки - Винаги е най-добре да използвате пресни домати, лук, чесън, мащерка и босилек, ако имате възможност. Това ще подобри вкуса и аромата на соса.

  2. Правилно нарязване - Когато нарязвате лука и чесъна, опитайте се да го направите на много финни парчета. Това ще позволи на вкусовете да се съчетаят по-добре и да създадат неповторим аромат.

  3. Не прегаряйте чесъна - Чесънът се запържва много бързо и може да придаде горчив вкус, ако прегори. Запържете го само за около 30 секунди, докато постигне леко златист цвят.

  4. Опитайте различни видове домати - Можете да експериментирате с различни видове домати за различни текстури и вкусове. Някои видове може да са по-сладки, докато други - по-кисели.

  5. Дълго готвене на ниска температура - Позволете на соса да се готви бавно на ниска температура. Това ще подобри соса и ще съчетае всички аромати по оптимален начин.

Вариации

  1. Пикантен сос маринара - Добавете малко люспи от червен пипер или пикантен лют сос за допълнителен пикантен вкус.

  2. Маринара с морски дарове - За по-екзотичен вкус, добавете малко морски дарове като скариди или миди към соса.

  3. Зеленчуков сос маринара - За вегетарианска версия, добавете нарязани зеленчуци като червена чушка, тиквички или патладжан.

  4. Кремообразен сос маринара - Добавете малко сметана или крема сирене за по-кремообразна консистенция.

  5. Веган вариант - Използвайте веган алтернативи на маслото и заменете сиренето с хранителна мая за веган версия на сос маринара.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин