Тези двойно изпечени картофи са неопровержимо най-предпочитаната гарнитура на празнични вечери. Комбинацията от хрупкава коричка, разтопено сирене и ароматен бекон ще се превърне в любимото ви ястие!

Съвети
- Използвайте по-големи картофи за по-обилно количество плънка.
- За по-добра текстура, настържете сиренето непосредствено преди употреба, вместо да използвате предварително настъргано.
- Ако искате да спестите време, пригответе картофите и плънката един ден предварително.
- Оставете картофите да изстинат леко, преди да ги нарежете, за да не се изгорите.
Вариации
- Използвайте сладки картофи вместо обикновени за различен вкус.
- Добавете броколи или спанак за по-здравословно ястие.
- Смесете песто и пармезан за италиански привкус.
- Добавете кайма или пилешко месо за по-засищащо основно ястие.
Интересни факти за съставките
- Картофите са богат източник на витамин C и калий.
- Беконът, приготвен вкъщи, предлага много по-добра текстура и вкус в сравнение със закупените готови нарязани парченца.
- Заквасената сметана добавя уникална киселинност, която балансира богатството на пълнежа.
- Сиренето Чедър е било първоначално произведено в град Чедър, Англия и остава един от най-популярните видове сирене в света.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Двойно изпечени картофи
Продукти
Инструкции
Загрейте фурната на 200°C. Измийте и изсушете картофите, след това ги набодете няколко пъти с вилица. Поставете ги на хартия за печене и печете за 50–60 минути.
Докато картофите се пекат, пригответе бекона в тиган на средна топлина, докато стане хрупкав. Прехвърлете го на чиния, покрита с хартиена кърпа, за да се одцеди излишната мазнина и накрая нарежете на малки парченца.
Извадете изпечените картофи от фурната и оставете да изстинат. Разрежете ги на половина по дължина и внимателно изгребете сърцевината на картофа, като оставите около 6 мм до ръба на самия картоф.
В купа, смесете картофената сърцевина със заквасената сметана, млякото и маслото. Разбийте до получаване на пухкава консистенция. Разбъркайте нарязания бекон, ½ чаша сирене чедър и 2 с.л. лук.
Напълнете картофените кошнички с получената смес и поръсете с останалото сирене чедър отгоре. Поставете отново във фурната и печете за още 15–20 минути, докато сиренето се разтопи и леко се запече.
Преди сервиране, поръсете с остатъка от нарязания лук.
Двойно изпечените картофи произхождат от класическите печени картофи, но с добавената наслада от сирене и бекон!
Често задавани въпроси
Да, можете да използвате какъвто и да е вид настъргано сирене според вашия вкус.
Заквасената сметана може да се замени с гръцко кисело мляко за по-лека вариация.
Препоръчва се да настържете сиренето непосредствено преди употреба, тъй като предварително настърганото не се топи толкова добре.
Можете да добавите пикантни подправки като кайенски пипер или нарязани люти чушки към пълнежа, за да направите рецептата по-пикантна.
Тези двойно изпечени картофи са идеалният акомпанимент за всяко събиране - от празници до обикновени вечери със семейството. Добавете ги към вашите любими основни ястия и се насладете!
Остави коментар