Класическа доматена супа

img
От Малина Георгиева
18.02.2025 г.
45 мин

Това е върховната рецепта за доматена супа, към която се връщам отново и отново. Приготвена е с прости съставки и свежи аромати за всеки сезон.

Класическа доматена супа

Съвети

  • За по-кремообразен вариант на доматената супа добавете няколко супени лъжици сметана при блендиране.
  • Ако предпочитате да използвате пресни домати, изпечете около 2 кг домати (разполовени) с малко зехтин, сол и черен пипер на 200°C за около 30 минути или докато омекнат.
  • За по-рядка консистенция можете да добавите 120 до 240 мл повече бульон, за да се увеличат и порциите.
  • Можете да замените маслото с повече зехтин или веган масло, ако искате рецептата да е без млечни продукти.

Вариации

  • Пригответе доматено босилекова супа, като добавите шепа пресен босилек заедно с доматите към тенджерата.
  • За да направите супата по-кремообразна, добавете жълтък или сметана към блендираната супа.
  • Пригответе по-пикантен вариант, като добавите щипка лют червен пипер по време на задушаването на зеленчуците.
  • Вместо бульон можете да използвате вино за по-интензивен аромат и дълбочина на вкуса.

Интересни факти за съставките

  • Мирепоа (mirepoix) е традиционна френска основа от лук, целина и моркови, която придава натурален сладък вкус на супите.
  • Чесънът е известен със своите антимикробни свойства и добавя дълбочина към вкусовете, особено когато е сотиран преди добавяне на течни съставки.
  • Целината в рецептата не само добавя вкус, но също така е източник на калий и витамин К.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Класическа доматена супа
(12)

Класическа доматена супа

Кремообразна богата на вкус, идеална за лесна вечеря. Любимата ми доматена супа!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 45 мин
ПОРЦИИ: 8
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
8

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте зехтина и маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, целината и моркова. Задушавайте 4 до 5 минути, докато омекнат.

Стъпка 2

Добавете ароматните съставки. Добавете чесъна, мащерката, солта и пипера и разбъркайте за още една минута.

Стъпка 3

Добавете доматите и бульона. Покрийте тенджерата и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути, като разбърквате от време на време.

Стъпка 4

Използвайте ръчен блендер, за да придадете на супата кремообразна текстура, или я оставете с малки парченца. За ултра-гладка текстура, прехвърлете я в блендер и разбийте на порции, след което я върнете в тенджерата.

Стъпка 5

Сервирайте и гарнирайте. Сервирайте доматената супа в купи и, ако желаете, гарнирайте с допълнителен зехтин, пармезан на люспи и свежи билки.

Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 10г
Въглехидрати 15г
Фибри 3г
Захари 10г
Протеин 3г

Доматената супа е вдъхновение за много кулинарни творци, а в някои ресторанти тя дори се сервира в артистични оформления, включително с нестандартни гарнитури или в стилни купи.

Често задавани въпроси

1. Как мога да направя супата по-гъста?

Можете да направите супата по-гъста като намалите количеството на бульона или като добавите малко повече от зеленчуците и ги пасирате по-дълго.

2. Възможно ли е да направя супата по-пикантна?

Да, можете да добавите малко нарязани люти чушки или щипка червен пипер на люспи, за да придадете пикантен вкус на супата.

3. Как мога да направя рецептата веганска?

За веганска версия можете да замените маслото с повече зехтин или веганско масло и да използвате зеленчуков бульон вместо пилешки.

Как да съхраняваме доматената супа

Тази доматена супа може да бъде съхранявана в хладилник за 4 до 5 дни, или замразена за до 3 месеца. Просто размразете и затоплете преди сервиране. Добавете малко бульон, ако супата е гъста.

Как да сервираме доматената супа

Доматената супа е универсално ястие, което може да бъде сервирано по различни начини. Ето няколко идеи:

С класически крутони - Нарежете хляб на кубчета, напръскайте със зехтин, поръсете с чесън на прах и печете на 200°C за 10 минути до златисто.

С чеснов хляб или фокача - Перфектната комбинация за топене в супата. Опитайте с домашно приготвен или купен хляб, намазан с масло и чесън.

С пармезан или друго сирене - Настържете малко пармезан или добавете натрошено козе сирене за пикантност.

С хрупкави гарнитури - Опитайте с хрупкав бекон, препечени ядки или печени семена за интересна текстура.

Тази класическа доматена супа е лесна за приготвяне и винаги става много вкусна. Подходяща е за всяка вечеря, тя носи уют и удоволствие на трапезата. Опитайте и се насладете!

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
150

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин