Крем карамел

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
110 мин

Крем карамел е класически десерт с древни корени, напомнящ на мексиканския флан и италианската панакота.

Крем карамел

Съвети

За да приготвите перфектния крем карамел, използвайте дълбок съд за карамела, за да предотвратите изгарянето му, и избягвайте разбъркването на захарта по време на топенето – просто завъртайте съда леко. Оставете млякото и ванилията да престоят поне 30 минути, за да се наситят ароматите. Наливайте внимателно сместа в малките форми, за да избегнете образуването на въздушни мехурчета. За финал, сервирайте с бита сметана или пресни плодове за допълнителен вкус и визуален ефект.

Вариации

  • Добавете лимонова кора за свеж аромат, който допълва вкуса на ванилията.
  • За веган версия използвайте различни видове мляко, като кокосово или бадемово.
  • Поръсете готовия крем карамел със захар и карамелизирайте с горелка, за ефекта на на крем брюле.
  • За вкус на кафе можете да замените ванилията с екстракт от кафе.

Интересни факти за съставките

  • Ванилията е сред най-скъпите подправки в света, тъй като нейното производство изисква много време и труд.
  • Яйцата, основна съставка в крем карамела, са богати на протеини и витамини, които допринасят за кремообразната текстура.
  • Карамелизираната захар дава богат аромат и цвят на десерта.
  • Млякото и сметаната обогатяват текстурата и придават нежност на крем карамела.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Крем карамел

Крем карамел

Крем карамелът е изключително нежен и кремообразен десерт, който се радва на световна популярност.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 110 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Започнете с приготвяне на карамела: изсипете захарта в широк съд и разтопете на средно слаб огън, без да разбърквате.

Стъпка 2

Когато карамелът стане кехлибарен, внимателно го излейте в шест формички по 180 мл и завъртете, за да покриете дъното равномерно.

Стъпка 3

Изсипете млякото в тенджера и добавете ванилията. Загрейте докато кипне, след това преместете от котлона и оставете да вкусовете да се смесят за 30 минути.

Стъпка 4

В отделна купа разбийте леко яйца и захар, така, че да не се получат балончета.

Стъпка 5

Прецедете млякото и добавете към яйцата, като разбъркате до получаване на хомогенна смес.

Стъпка 6

Разпределете сместа в формите и печете на водна баня в предварително загрята на 180°C фурна за около 50 минути.

Стъпка 7

Охладете и поставете в хладилник за най-малко 4 часа.

Стъпка 8

Извадете готовия крем карамел от формите с помощта на малък нож и сервирайте.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
196
Мазнини 5г
Въглехидрати 33г
Фибри 0г
Захари 33г
Протеин 5г

Крем карамел, познат още като флан, е широко разпространен десерт, обичан в Европа и Латинска Америка заради своята кадифена текстура и карамелена сладост.

Често задавани въпроси

1. Може ли да използваме различен тип захар за карамела?

Да, можете да използвате кафява захар, но тя ще даде по-различен и по-интензивен вкус на карамела.

2. Как да избегнем формирането на балончета в крема?

Уверете се, че не разбивате прекалено яйцата и захарта. Можете да използвате цедка, за да премахнете евентуални въздушни балончета преди да налеете сместа във формите.

3. Мога ли да изпека крем карамела в микровълнова фурна?

Не, микровълновата не е подходяща за равномерното готвене на крем карамела, тъй като той изисква по-дълго и внимателно печене на водна баня.

4. Защо крем карамелът не може да бъде замразен?

Замразяването може да промени текстурата на крем карамела, като го направи воднист и не толкова гладък, след като се размрази.

След като крем карамелът престои, внимателно го извадете от формите и го сервирайте, можете да добавите и плодове.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Брауни
Десерти

Брауни

60 мин
Невероятни мъфини с боровинки
Десерти

Mъфини с боровинки

35 мин
Лавандулова лимонада
Смутита и Напитки

Лавандулова лимонада

35 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
196

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин