Кроасан с шунка и кашкавал

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
15 мин

Това е рецепта за хрупкави кроасани с шунка и кашкавал, която ще ви пренесе във френско бистро. Тази рецепта е невероятно лесна и бърза за приготвяне, което я прави идеална за забързаните сутрини или за вкусен брънч. С богатия вкус на масления кроасан, съчетан с кашкавал и ароматна шунка, това ястие е едновременно комфортно и елегантно.

Кроасани с шунка и сирене

Съвети

  • Изберете пресни кроасани от пекарната или сами си изпечете замразени кроасанчета.
  • За да получите хрупкав кроасан и топъл, разтопен пълнеж, изпечете го в предварително загрята фурна за няколко минути или използвайте тостер.
  • Кроасаните са най-вкусни, когато са прясно изпечени и топли, така че сервирайте ги веднага след приготвянето.
  • Опитайте различни варианти – добавете бекон, песто или дори крем сирене за разнообразие.

Вариации

  • Използвайте пушена шунка и швейцарско сирене за рецепта, подобно на Starbucks.
  • За италианска вариация, заменете шунката с прошуто, а кашкавала с проволоне и добавете конфитюр от смокини.
  • За по-сладка версия, която ще се хареса на децата, използвайте шунка с медена глазура, сирене чедър и медена горчица.

Интересни факти за съставките

  • Швейцарското сирене е известно със своите характерни дупки, наречени "очи", които се формират по време на процеса на ферментация.
  • Дижонската горчицата е френски специалитет и е известна със своя наситен вкус и кремообразна текстура, благодарение на белия винен оцет, използван при производството.
  • Кроасаните произхождат от Австрия, а не от Франция, въпреки че в днешно време са считани за символ на френската кухня.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Кроасани с шунка и кашкавал

Кроасан с шунка и кашкавал

Пригответе лесни и вкусни кроасани с шунка и кашкавал за закуска или обяд.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 15 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Френски
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте фурната на 175 градуса.

Стъпка 2

Разрежете 4 големи кроасана напречно и ги поставете върху тава за печене.

Стъпка 3

Намажете по 1 ч.л. дижонска горчица на всяка половина.

Стъпка 4

Сложете един резен швейцарско сирене върху долните половинки на кроасаните.

Стъпка 5

Добавете по два резена шунка върху сиренето.

Стъпка 6

Покрийте с останалите резени сирене.

Стъпка 7

Поставете горните половинки кроасани отгоре.

Стъпка 8

Печете за 8 до 10 минути докато сиренето се разтопи и кроасаните станат леко препечени.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 202г
Ст-ти за една порция
Калории
649
Мазнини 38.19г
Въглехидрати 40.19г
Фибри 1.75г
Захари 6г
Протеин 33.59г

Всъщност кроасаните не са с френски произход, а идват от Австрия! Легендата гласи, че кроасаните са създадени през 1683 година, за да отпразнуват победата на Виена срещу османската армия. Формата на кроасана символизира полумесеца, който е част от османския символ.

Често задавани въпроси

1. С какво мога да заменя дижонската горчица?

Ако нямате дижонска горчица, можете да използвате обикновена жълта горчица или също така зърнеста горчица, която ще придаде по-различен вкус.

2. Как да направя рецептата безглутенова?

Можете да използвате безглутенови кроасани като заместител на обикновените. Те могат да бъдат намерени в специализирани магазини или онлайн.

3. Какво сирене мога да използвам, ако не харесвам швейцарското сирене?

Ако не харесвате швейцарско сирене, опитайте с чедър, гауда или моцарела. Всяко от тях ще придаде различен вкус на кроасана.

4. Мога ли да добавя зеленчуци към тези кроасани?

Разбира се, можете да добавите зеленчуци като спанак или тънко нарязани домати, за да придадете свежест и допълнителен вкус.

Предложения за сервиране на Кроасан с шунка и кашкавал

С гарнитура от свежа салата Сервирайте кроасана с лека салата от рукола, чери домати и балсамов дресинг за балансирано ястие.

С чаша кафе или чай Този кроасан е перфектен партньор на сутрешно кафе, капучино или ароматен чай за пълноценна закуска.

С купичка супа Комбинирайте с крем супа от домати, тиква или картофи за засищащ обяд или вечеря. Ето няколко наши предложения за супи които добре биха се съчетали с тази рецепта:

Като част от брънч плато Добавете кроасана към плато със сирена, плодове, ядки и конфитюр за стилно брънч изживяване.

С дипове или сосове Сервирайте с купичка горчица, меден сос или Босилеково песто за потапяне и допълнителен вкус.

С плодове за свежест Добавете резени пресни плодове като ябълка, грозде или ягоди за сладък контраст към соления вкус на кроасана.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 202г
Ст-ти за една порция
Калории
649

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин