Крок Мадам

img
От Малина Георгиева
10.12.2024 г.
30 мин

Ще харесате тази рецепта за Крок-Мадам, защото е лесна за приготвяне и много вкусна. Представете си хрупкав хляб, разтопено сирене, шунка и яйце – всичко това в един сандвич. Това е идеалната бърза закуска или обяд, който изглежда впечатляващо, но не изисква много усилия. Перфектен е за моментите, когато ви се хапва нещо специално, без да прекарате часове в кухнята.

Крок-Мадам

Съвети

  • Използвайте мек хляб, за да направите сандвича още по-нежен и вкусен
  • Бъдете внимателни с приготвянето на бешамела, за да не се получат бучки. Постоянното разбъркване е ключово.
  • Ако искате да запазите жълтъка на яйцето течен, наблюдавайте яйцата внимателно по време на пърженето.
  • За по-интензивен вкус използвайте добре узряло сирене Грюер.
  • Ако предпочитате по-леки вкусове, може да намалите количеството масло или да го замените с по-леко алтернативно масло.

Вариации

  • Използвайте комбинация от Дижонска горчица и майонеза за по-богат вкус и свежест.
  • Вместо шунка, можете да използвате пушена сьомга или тънко нарязано пилешко месо, което ще внесе разнообразие на вкуса.
  • За вегетарианска версия, заменете шунката с гъби или тиквички, запечени с малко зехтин и подправки.
  • Добавете пресен спанак или рукола в сандвича за допълнителна зеленина и свежест.

Интересни факти за съставките

  • Грюерът е швейцарско сирене с характерен орехов вкус, което се топи прекрасно, идеално за този тип сандвичи.
  • Бешамелът, използван в рецептата, е един от петте основни соса в класическата френска кухня.
  • Дижонската горчица е известна със своя остър, леко пикантен вкус и произлиза от Дижон, Франция, откъдето носи и името си.
  • Бриошът е традиционен френски хляб, прави се с яйца и масло и се отличава със своята сладост и масленост.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Крок-Мадам

Крок Мадам

Перфектната френска класика за елегантна закуска или обяд.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Френски
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Разтопете 1 с.л. масло в средно голям съд на средна температура. Добавете брашното и гответе за 2 минути, като бъркате непрекъснато.

Стъпка 2

Добавете млякото, 1/4 ч.л. сол и щипка индийско орехче и гответе, като бъркате, 3 до 4 минути, докато се сгъсти.

Стъпка 3

Разбъркайте пармезана и половината от сиренето Грюер.

Стъпка 4

Подредете две филии хляб на тава и намажете с дижонска горчица, ако желаете. Разпределете шунката върху двете филии хляб.

Стъпка 5

Нанесете малко от гъстия сос върху шунката, поръсете с останалото сирене Грюер и поставете друга филия хляб отгоре.

Стъпка 6

Разтопете 4 с.л. масло в голям незалепващ тиган на средна температура. Намажете едната страна на сандвичите с малко от разтопеното масло.

Стъпка 7

Поставете сандвичите в горещия тиган, с намаслената страна надолу, и намажете горната част с масло . Гответе 2 до 4 минути от всяка страна, докато станат златисти.

Стъпка 8

Извадете сандвичите, сложете ги върху тава и намажете с останалия сос. Поставете в печката на грил функция за около 2 минути, или докато започне да се запича.

Стъпка 9

Разтопете оставените 2 с.л. масло в незалепващ тиган на средна температура, добавете яйцата и ги запържете, жълтъците трябва да останат течни.

Стъпка 10

Извадете сандвичите и ги поставете в чинии, като върху всяка сложите по едно пържено яйце. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус и сервирайте незабавно.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
500
Мазнини 30г
Въглехидрати 35г
Фибри 2г
Захари 4г
Протеин 20г

Сандвичът Крок Мадам е наречен така заради пърженото яйце, което се поставя отгоре и наподобява дамска шапка. Той получава това название в началото на 20-ти век във Франция.

Често задавани въпроси

1. Как да направя соса бешамел по-гъст или по-течен?

За по-гъст сос бешамел, увеличете количеството брашно или намалете количеството мляко. За по-течен сос, добавете още мляко, докато разбърквате.

2. Мога ли да използвам друг вид сирене вместо Грюйер?

Да, можете да замените Грюйер с кашкавал или сирене като Ементал или Чедър, които също се топят добре и ще добавят вкус и кремообразност към сандвича.

3. Как да направя перфектните пържени яйца?

За перфектните пържени яйца с течен жълтък, покрийте тигана с капак и гответе на среден огън за 2-3 минути.

4. Как да направя рецептата по-здравословна?

За по-здравословен вариант използвайте пълнозърнест хляб, намалете количеството масло и изберете нискомаслени варианти на сиренето и шунката.

5. Може ли сандвичът да бъде приготвен предварително и след това претоплен?

Предварително можете да приготвите всички компоненти, с изключение на яйцето. Затоплете сандвича в гореща фурна преди сервиране и добавете прясно пържено яйце.

Крок-Мадам е лесен и вкусен сандвич, който можете да приготвите за закуска, обяд или бърза вечеря. Можете да го разнообразите, като добавите домати, авокадо или използвате различни видове сирена. Сервирайте го с малка салата или чаша пресен сок, за да направите ястието още по-завършено.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Апетитен клуб сандвич, приготвен с препечени филии хрупкав хляб, сочни резени домати, свежа маруля и златисто стопено сирене. Добавеният хрупкав бекон и лек майонезен сос придават завършен вкус на този класически сандвич.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Клуб Сандвич

30 мин
Лава пица тост
Обяд

Пица тост

15 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
500

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин