Ще харесате тази рецепта за Крок-Мадам, защото е лесна за приготвяне и много вкусна. Представете си хрупкав хляб, разтопено сирене, шунка и яйце – всичко това в един сандвич. Това е идеалната бърза закуска или обяд, който изглежда впечатляващо, но не изисква много усилия. Перфектен е за моментите, когато ви се хапва нещо специално, без да прекарате часове в кухнята.

Съвети
- Използвайте мек хляб, за да направите сандвича още по-нежен и вкусен
- Бъдете внимателни с приготвянето на бешамела, за да не се получат бучки. Постоянното разбъркване е ключово.
- Ако искате да запазите жълтъка на яйцето течен, наблюдавайте яйцата внимателно по време на пърженето.
- За по-интензивен вкус използвайте добре узряло сирене Грюер.
- Ако предпочитате по-леки вкусове, може да намалите количеството масло или да го замените с по-леко алтернативно масло.
Вариации
- Използвайте комбинация от Дижонска горчица и майонеза за по-богат вкус и свежест.
- Вместо шунка, можете да използвате пушена сьомга или тънко нарязано пилешко месо, което ще внесе разнообразие на вкуса.
- За вегетарианска версия, заменете шунката с гъби или тиквички, запечени с малко зехтин и подправки.
- Добавете пресен спанак или рукола в сандвича за допълнителна зеленина и свежест.
Интересни факти за съставките
- Грюерът е швейцарско сирене с характерен орехов вкус, което се топи прекрасно, идеално за този тип сандвичи.
- Бешамелът, използван в рецептата, е един от петте основни соса в класическата френска кухня.
- Дижонската горчица е известна със своя остър, леко пикантен вкус и произлиза от Дижон, Франция, откъдето носи и името си.
- Бриошът е традиционен френски хляб, прави се с яйца и масло и се отличава със своята сладост и масленост.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Крок Мадам
Продукти
Инструкции
Разтопете 1 с.л. масло в средно голям съд на средна температура. Добавете брашното и гответе за 2 минути, като бъркате непрекъснато.
Добавете млякото, 1/4 ч.л. сол и щипка индийско орехче и гответе, като бъркате, 3 до 4 минути, докато се сгъсти.
Разбъркайте пармезана и половината от сиренето Грюер.
Подредете две филии хляб на тава и намажете с дижонска горчица, ако желаете. Разпределете шунката върху двете филии хляб.
Нанесете малко от гъстия сос върху шунката, поръсете с останалото сирене Грюер и поставете друга филия хляб отгоре.
Разтопете 4 с.л. масло в голям незалепващ тиган на средна температура. Намажете едната страна на сандвичите с малко от разтопеното масло.
Поставете сандвичите в горещия тиган, с намаслената страна надолу, и намажете горната част с масло . Гответе 2 до 4 минути от всяка страна, докато станат златисти.
Извадете сандвичите, сложете ги върху тава и намажете с останалия сос. Поставете в печката на грил функция за около 2 минути, или докато започне да се запича.
Разтопете оставените 2 с.л. масло в незалепващ тиган на средна температура, добавете яйцата и ги запържете, жълтъците трябва да останат течни.
Извадете сандвичите и ги поставете в чинии, като върху всяка сложите по едно пържено яйце. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус и сервирайте незабавно.
Сандвичът Крок Мадам е наречен така заради пърженото яйце, което се поставя отгоре и наподобява дамска шапка. Той получава това название в началото на 20-ти век във Франция.
Често задавани въпроси
За по-гъст сос бешамел, увеличете количеството брашно или намалете количеството мляко. За по-течен сос, добавете още мляко, докато разбърквате.
Да, можете да замените Грюйер с кашкавал или сирене като Ементал или Чедър, които също се топят добре и ще добавят вкус и кремообразност към сандвича.
За перфектните пържени яйца с течен жълтък, покрийте тигана с капак и гответе на среден огън за 2-3 минути.
За по-здравословен вариант използвайте пълнозърнест хляб, намалете количеството масло и изберете нискомаслени варианти на сиренето и шунката.
Предварително можете да приготвите всички компоненти, с изключение на яйцето. Затоплете сандвича в гореща фурна преди сервиране и добавете прясно пържено яйце.
Крок-Мадам е лесен и вкусен сандвич, който можете да приготвите за закуска, обяд или бърза вечеря. Можете да го разнообразите, като добавите домати, авокадо или използвате различни видове сирена. Сервирайте го с малка салата или чаша пресен сок, за да направите ястието още по-завършено.
Остави коментар