Мъфините са забавни и лесни за приготвяне, а децата могат да помогнат с разбъркването и наливане на сместа във формичките. Тази рецепта е изключително проста, а съставките се намират лесно в повечето домакинства.

Съвети
- Използвайте заместител на мътеницата, ако не разполагате с такава: 1 чаша прясно мляко + 1 супена лъжица лимонов сок или оцет.
- За да замените бакпулвера, смесете 1 чаена лъжичка сода бикарбонат с 2 чаени лъжички крем тартар.
- Купувайте бакпулвер в малки количества, ако не печете често, тъй като с времето губи своята ефективност.
- Ако мъфините полепнат за формите, използвайте нож с масло, за да обиколите краищата им и ги извадите.
- Млякото в рецептата може да бъде заменено със соево мляко, ако предпочитате вариант без лактоза.
Вариации
- Добавете 1/2 чаша шоколадови парченца или шоколадов чипс за мъфини.
- Смесете 1/2 чаша пресни или сушени плодове като боровинки или малини за плодови мъфини.
- Можете да добавите ядки или семена, като например нарязани орехи или ленено семе, за допълнителна текстура.
- Добавете 1 чаена лъжичка канела или друга любима подправка за ароматни мъфини.
Интересни факти за съставките
- Мътеницата придава специална текстура и лекота на тестото, като често се използва за направа на пухкави печива.
- Бакпулверът е комбинация от кисели и алкални съставки, които се активират при добавяне на течност, създавайки въздушни мехурчета в тестото.
- Ванилията е една от най-популярните подправки в сладкарството, тъй като придава вкус.
- Брашното е отговорно за структурата на тестото, различните видове брашно (пшенично, ръжено, овесено) придават различни текстури и вкусове на мъфините.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Лесни мъфини с мътеница
Продукти
Инструкции
В средно голяма купа комбинирайте брашното, бакпулвера, солта и захарта.
В малка купа разбъркайте растителното масло, ванилията, яйцето и мътеницата.
Добавете течните съставки към сухите и бързо разбъркайте, като внимавате да не премесите.
Напълнете всяка форма за мъфини до две трети от обема ѝ с тесто.
Печете на 200°C за 20 минути или докато са готови.
Оставете мъфините да изстинат във формата за около 10 минути, след което ги извадете от формичката и сервирайте с масло.
Мътеницата често се използва в рецепти за печива, защото прави тестото по-меко и пухкаво.
Често задавани въпроси
Слънчогледовото олио може да се замени с разтопено краве масло или кокосово масло като алтернативи.
След като мъфините бъдат охладени напълно, могат да се съхраняват за 2-3 дни в херметически затворен контейнер на стайна температура.
Да, мъфините могат да бъдат замразени. Поставете ги в торбички за замразяване и съхранявайте във фризера до 3 месеца.
Можете да добавите плодове като боровинки или малини, като ги добавите в тестото непосредствено преди да го изсипете във формите за мъфини.
За по-сладки мъфини, можете да увеличите количеството захар в рецептата или да поръсите мъфините със захар преди печене.
Сервирайте мъфините с малко масло или с любимото си сладко за още по-вкусно изживяване.
Остави коментар