Кекс с къпини и кисело мляко

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
60 мин

Кексът с къпини и кисело мляко е прост и лек десерт, идеален за следобедно междинно хранене. Тази рецепта е без масло и е перфектна за приготвяне с деца – забавление в кухнята, което ще донесе усмивки и вкусни моменти!

Кекс с къпини и кисело мляко

Съвети

  • Използвайте пресни къпини за по-добър вкус.
  • Ако яйцата са със стайна температура, те ще се разбият по-лесно и ще придадат пухкавост на тестото.
  • За да избегнете залепването, намажете с олио и поръсите формата предварително с брашно.
  • Разбъркайте внимателно къпините с тестото, за да не се намачкат и накъсат.
  • Ще е по-лесно да извадите кекса от формат, ако използвате хартия за печене.

Вариации

  • Вместо къпини, можете да използвате малини или боровинки, или да ги комбинирате.
  • Поръсете смело с канела или ванилия, за да добавите повече аромат.
  • Използвайте кафява захар вместо бяла за карамелен вкус.

Интересни факти за съставките

  • Къпините са богати на антиоксиданти, витамин C, витамин K и диетични фибри, което ги прави здравословна добавка към сладкишите.
  • Гръцкото кисело мляко е по-гъсто и има по-високо съдържание на протеини в сравнение с обичайното кисело мляко.
  • Брашното тип 00 е изключително фино и е перфектно за печене, тъй като придава на кекса по-нежна и пухкава текстура.
  • Слънчогледовото олио е предпочитан избор за печива заради лекия си вкус и високо съдържание на ненаситени мастни киселини.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Кекс с къпини и кисело мляко

Кекс с къпини и кисело мляко

Лесен и ароматен кекс с къпини и кисело мляко.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 60 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Поставете яйцата и захарта в купа и разбийте с електрически миксер, докато сместа стане пухкава.

Стъпка 2

Добавете киселото мляко и олиото и разбъркайте.

Стъпка 3

Пресейте брашното и бакпулвера, добавете щипка сол и разбъркайте с миксера.

Стъпка 4

Добавете 150 г къпини, предварително измити и подсушени, и размесете нежно.

Стъпка 5

Изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма с диаметър 20 см.

Стъпка 6

Заравнете и добавете останалите 100 г къпини.

Стъпка 7

Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 40 минути.

Стъпка 8

Извадете и оставете да се охлади във формата, след това поръсете с пудра захар.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 8г
Въглехидрати 40г
Фибри 2г
Захари 20г
Протеин 5г

В древността, са използвали Къпините не само като храна, но и като лечебно средство – римляните вярвали, че листата на къпините помагат за рани и инфекции. В българския фолклор пък тези плодове често са свързвани с късното лято и прехода към есента.

Често задавани въпроси

1. Мога ли да използвам замразени къпини вместо пресни?

Да, можете да използвате замразени къпини, но е добре да ги оставите да се размразят и отцедят добре преди употреба.

2. Как мога да направя кекса без глутен?

Можете да замените брашното с безглутеново брашно или с бадемово брашно, за да направите кекса без глутен.

3. Какви други други плодове мога да добавя?

Можете да добавите малини или боровинки към кекса с кисело мляко и къпини за допълнителен вкус и цвят.

Кексът с къпини и кисело мляко може да се съхранява за 2-3 дни на стайна температура, покрит. Приятно хапване!

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
250

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин