Кексът с къпини и кисело мляко е прост и лек десерт, идеален за следобедно междинно хранене. Тази рецепта е без масло и е перфектна за приготвяне с деца – забавление в кухнята, което ще донесе усмивки и вкусни моменти!

Съвети
- Използвайте пресни къпини за по-добър вкус.
- Ако яйцата са със стайна температура, те ще се разбият по-лесно и ще придадат пухкавост на тестото.
- За да избегнете залепването, намажете с олио и поръсите формата предварително с брашно.
- Разбъркайте внимателно къпините с тестото, за да не се намачкат и накъсат.
- Ще е по-лесно да извадите кекса от формат, ако използвате хартия за печене.
Вариации
- Вместо къпини, можете да използвате малини или боровинки, или да ги комбинирате.
- Поръсете смело с канела или ванилия, за да добавите повече аромат.
- Използвайте кафява захар вместо бяла за карамелен вкус.
Интересни факти за съставките
- Къпините са богати на антиоксиданти, витамин C, витамин K и диетични фибри, което ги прави здравословна добавка към сладкишите.
- Гръцкото кисело мляко е по-гъсто и има по-високо съдържание на протеини в сравнение с обичайното кисело мляко.
- Брашното тип 00 е изключително фино и е перфектно за печене, тъй като придава на кекса по-нежна и пухкава текстура.
- Слънчогледовото олио е предпочитан избор за печива заради лекия си вкус и високо съдържание на ненаситени мастни киселини.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Кекс с къпини и кисело мляко
Продукти
Инструкции
Поставете яйцата и захарта в купа и разбийте с електрически миксер, докато сместа стане пухкава.
Добавете киселото мляко и олиото и разбъркайте.
Пресейте брашното и бакпулвера, добавете щипка сол и разбъркайте с миксера.
Добавете 150 г къпини, предварително измити и подсушени, и размесете нежно.
Изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма с диаметър 20 см.
Заравнете и добавете останалите 100 г къпини.
Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 40 минути.
Извадете и оставете да се охлади във формата, след това поръсете с пудра захар.
В древността, са използвали Къпините не само като храна, но и като лечебно средство – римляните вярвали, че листата на къпините помагат за рани и инфекции. В българския фолклор пък тези плодове често са свързвани с късното лято и прехода към есента.
Често задавани въпроси
Да, можете да използвате замразени къпини, но е добре да ги оставите да се размразят и отцедят добре преди употреба.
Можете да замените брашното с безглутеново брашно или с бадемово брашно, за да направите кекса без глутен.
Можете да добавите малини или боровинки към кекса с кисело мляко и къпини за допълнителен вкус и цвят.
Кексът с къпини и кисело мляко може да се съхранява за 2-3 дни на стайна температура, покрит. Приятно хапване!
Остави коментар