Печени чери домати

img
От Малина Георгиева
18.12.2024 г.
25 мин

Печените чери домати се приготвят бързо и лесно, като високата температура и подправки разкриват техния невероятен вкус. Когато се запекат до златисто, доматите придобиват дълбочина и аромат, които ги правят перфектна добавка към всяко ястие.

Печени чери домати със зехтин, подправки и пресни билки, сервирани в бяла керамична чиния

Съвети

  • Използвайте метална тава за печене.
  • Като предварителна подготовка, подправете доматите и ги оставете в покрит съд в хладилника до момента, в който решите да ги печете.

Вариации

  • Може да пропуснете оцета или да го замените с червено вино.
  • Ако доматите са твърде кисели, добавете малко захар за балансиране на вкуса.
  • Добавете сухи или ситно нарязани пресни билки преди печене - класически избор са босилек, риган, мащерка и магданоз.
  • Ако желаете по-пикантен вкус, добавете малко кайенски пипер или счукани люти чушки.

Интересни факти за съставките

  • Доматите са изключително богати на ликопен, антиоксидант, който предпазва клетките от свободни радикали и може да намали риска от някои видове рак.
  • Зехтинът е известен със своите ползи за здравето, включително антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
  • Балсамовият оцет добавя сладък и кисел вкус и се съчетава прекрасно със зехтин и чесън, които придават богат вкус на доматите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Печени чери домати със зехтин, подправки и пресни билки, сервирани в бяла керамична чиния

Печени чери домати

Печените чери домати са перфектната гарнитура или добавка към паста или салата. Техният богат вкус придава уникален аромат на всяко ястие.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 25 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
2

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

В малка купа смесете зехтина, оцета и чесъна. Оставете настрана, за да се смеси чесънът с течностите.

Стъпка 2

Разрежете доматите наполовина. Подредете среден тава с фолио. Поставете доматите в тавата с разрез нагоре.

Стъпка 3

Залейте равномерно доматите с чесново-винената смес. Подправете с черен пипер и сол на вкус.

Стъпка 4

Запечете, докато доматите станат крехки и златисти на места, 20 до 30 минути.

Печените чери домати са популярни в средиземноморската кухня и често се използват като добавка към паста и различни салати.

Често задавани въпроси

1. Какви билки са подходящи за добавяне към печените домати?

Можете да добавите сушени или пресни билки като босилек, риган, мащерка или магданоз, които ще придадат допълнителен вкус.

2. Как може да се затоплят отново печените домати?

Печените домати могат да се затоплят отново във фурна на 200 °C за около 10 минути.

3. Могат ли изстиналите доматите да бъдат използвани в салати?

Да, доматите могат да бъдат използвани в студено състояние в салати, като добавят чудесен аромат към ястието.

4. Колко дълго могат да се съхраняват замразените домати?

Замразените печени домати могат да се съхраняват до 6 месеца във фризера.

Печените чери домати са перфектна гарнитура за разнообразни ястия и могат да се съхраняват в хладилник или да бъдат замразени за по-дълго. Техният богат вкус и аромат се запазват, което ги прави удобни за приготвяне на бързи ястия по всяко време.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин