Средиземноморска Печена Фета

img
От Малина Георгиева
17.12.2024 г.
35 мин

Тази средиземноморска печена фета е официално най-обичаното ми предястие за вечерни партита. Освен, че се приготвя лесно, всяка хапка е перфектна комбинация от топло и меко сирене с ароматен топинг от маслини и сушени домати. Оригинално рецептата се прави с Гръцка фета, но е също толкова добра и с нашето твърдо българско сирене.

Печено фета сирене с маслини, сушени домати и зехтин в бяла керамична тава.

Съвети

  • Изберете качествено сирене, за предпочитане такова, което е в саламура, за да остане меко и влажно по-дълго време.
  • Подгответе сместа с маслини и сушени домати предварително и я съхранявайте в хладилник. Това ще ви спести време, когато решите да приготвите ястието.

Вариации

  • За по-различен вкус добавете каперси в сместа с маслини и сушени домати.
  • Ако желаете по-пикантен вкус, добавете повече пипер на люспи или добавете нарязана люта чушка.
  • Заменете зелените маслини с маслини каламата за по-богат и дълбок вкус.

Интересни факти за съставките

  • Сиренето фета е традиционен гръцки продукт, който се прави от овче или козе мляко и има характерен солен вкус.
  • Зелените маслини са известни със своята мека текстура и по-сладък вкус в сравнение с други видове маслини.
  • Сушените домати са отличен източник на ликопен, антиоксидант, който е полезен за здравето на сърцето.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Печено фета сирене с маслини, сушени домати и зехтин в бяла керамична тава.

Средиземноморска Печена Фета

Лесно средиземноморско предястие с фета, маслини и сушени домати.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 35 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
5

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте фурната на 175°C.

Стъпка 2

Поставете фета сиренето в малка тава за печене.

Стъпка 3

В средна купа смесете маслините, сушените домати, зехтина, чесъна, ригана, мащерката, босилека, люспите червен пипер, сол и пипер.

Стъпка 4

Излейте топинга върху фетата, като се уверите, че е напълно покрита.

Стъпка 5

Печете за 20 до 25 минути, докато фетата не омекне.

Стъпка 6

Ако искате, използвайте опцията "грил" за 1 до 2 минути, за да получите златист цвят.

Стъпка 7

Гарнирайте с пресен магданоз и сервирайте с хлебчета или нарязани краставици.

Сиренето Фета е основна съставка в гръцката кухня, като първите споменавания са датирани още през 8 век пр.н.е.

Често задавани въпроси

1. С какво мога да заместя сиренето фета?

Ако нямате сирене фета, можете да използвате козе сирене или бяло саламурено сирене като заместител, за да придадете подобна текстура и аромат.

2. Какви други други съставки мога да добавя към рецептата?

Можете да добавите печени чушки, каперси или различни видове ядки за допълнителен вкус и текстура към печената фета.

3. Може ли тази рецепта да бъде приготвена на скара?

Да, можете да приготвите тази рецепта на скара, като използвате алуминиево фолио, за да покриете фетата и съставките, което ще запази аромата и текстурата при печене на открито.

Тази рецепта за средиземноморска печена Фета е много лесна и страшно вкусна. Съчетайте я с нещо хрупкаво, за да направите вечерта си още по-вкусна.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин