Ризото с моркови и сирене Бри

img
От Елена Талин
24.02.2025 г.
30 мин

Ризотото е едно от онези ястия, които са перфектни за всеки повод.

Най-класическото е ризото със шафран, което в Ломбардия се сервира с телешки костен мозък, но има и много други начини да се приготви добро ризото с по обикновени съставки!

Днес ви предлагам ризото с моркови, деликатено, но в същото време много вкусено и лесно за приготвяне!

Сладостта на морковите се подчертава от вкуса на сиренето Бри. Благодарение на това сирене ризотото с моркови ще бъде много кремообразно и ще има наистина уникален вкус.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Ароматно ризото Миланезе, приготвено с кремообразен ориз Арборио, обогатено с кадифена текстура от масло и пармезан, и оцветено в златисто от висококачествен шафран. Това традиционно италианско ястие от региона Ломбардия
(1)

Ризото с моркови и сирене Бри

Деликатно, но много вкусно ястие, обогатено с сирене Бри за уникална кремообразност. Лесно за приготвяне и идеално за всякакъв повод!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

400г
150г
350г
1 глава
50г
на вкус
на вкус

Инструкции

Стъпка 1

За да приготвите ризотото с моркови, първо пригответе зеленчуковия бульон. Когато е готов, го дръжте топъл.

Стъпка 2

Обелете морковите, след това ги нарежете на пръчици, а след това на парчета с големина около 1 см.

Стъпка 3

Почистете лука и го нарежете на тънки филийки. В тенджера разтопете маслото, добавете лука и морковите. Запържете ги докато станат златисти. Добавете лъжица бульон и оставете да къкри десетина минути, като добавяте още бульон, ако е необходимо.

Стъпка 4

След това вземете лъжица от запръжката, пасирайте я, добавете лъжица бульон и оставете настрана.

Стъпка 5

Сипете ориза в тенджерата със запръжката и разбъркайте, за да го запържите. След това гответе ориза, като добавяте бульон само когато е необходимо.

Стъпка 6

Междувременно отстранете кората от сиренето Бри и го нарежете на кубчета.

Стъпка 7

Когато оризът е почти сварен, добавете пасираната запръжка, подправете със сол и разбъркайте.

Стъпка 8

След като е сварен, свалете тенджерата от котлона, добавете кубчетата сирене и разбъркайте. Покрийте с капак и изчакайте 1-2 минути, след това добавете черен пипер и листенца мащерка. Разбъркайте за последен път и сервирайте още горещо вашето ризото с моркови.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
400
Мазнини 15г
Въглехидрати 55г
Фибри 4г
Захари 6г
Протеин 10г

Ризотото всъщност е родено в Северна Италия! Първоначално се приготвяло с ориз, масло, лук и вино, а по-късно към него започнали да се добавят и други вкусни съставки.

Съхранение:

Ризотото с моркови може да се съхранява в хладилник до 1 ден. Не се препоръчва замразяване.

Съвет:

Ако ви остане ризото, добавете пармезан и го запечете във фурната или го използвайте за приготвяне на пържен ориз!

За получаване на по жълт цвят, може да добавите малко куркума.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
400

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин