Ризотото е едно от онези ястия, които са перфектни за всеки повод.
Най-класическото е ризото със шафран, което в Ломбардия се сервира с телешки костен мозък, но има и много други начини да се приготви добро ризото с по обикновени съставки!
Днес ви предлагам ризото с моркови, деликатено, но в същото време много вкусено и лесно за приготвяне!
Сладостта на морковите се подчертава от вкуса на сиренето Бри. Благодарение на това сирене ризотото с моркови ще бъде много кремообразно и ще има наистина уникален вкус.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Ризото с моркови и сирене Бри
Продукти
Инструкции
За да приготвите ризотото с моркови, първо пригответе зеленчуковия бульон. Когато е готов, го дръжте топъл.
Обелете морковите, след това ги нарежете на пръчици, а след това на парчета с големина около 1 см.
Почистете лука и го нарежете на тънки филийки. В тенджера разтопете маслото, добавете лука и морковите. Запържете ги докато станат златисти. Добавете лъжица бульон и оставете да къкри десетина минути, като добавяте още бульон, ако е необходимо.
След това вземете лъжица от запръжката, пасирайте я, добавете лъжица бульон и оставете настрана.
Сипете ориза в тенджерата със запръжката и разбъркайте, за да го запържите. След това гответе ориза, като добавяте бульон само когато е необходимо.
Междувременно отстранете кората от сиренето Бри и го нарежете на кубчета.
Когато оризът е почти сварен, добавете пасираната запръжка, подправете със сол и разбъркайте.
След като е сварен, свалете тенджерата от котлона, добавете кубчетата сирене и разбъркайте. Покрийте с капак и изчакайте 1-2 минути, след това добавете черен пипер и листенца мащерка. Разбъркайте за последен път и сервирайте още горещо вашето ризото с моркови.
Ризотото всъщност е родено в Северна Италия! Първоначално се приготвяло с ориз, масло, лук и вино, а по-късно към него започнали да се добавят и други вкусни съставки.
Съхранение:
Ризотото с моркови може да се съхранява в хладилник до 1 ден. Не се препоръчва замразяване.
Съвет:
Ако ви остане ризото, добавете пармезан и го запечете във фурната или го използвайте за приготвяне на пържен ориз!
За получаване на по жълт цвят, може да добавите малко куркума.
Остави коментар