Салата Цезар с паста и пилешко

img
От Малина Георгиева
2.01.2025 г.
35 мин

Търсим рецепти, които изискват минимално готвене, но предлагат максимален вкус. Тази рецепта съчетава салата паста с класически Цезар дресинг, създавайки вкусно и лесно ястие.

Салата Цезар с паста и пилешко

Съвети

  • Посолете обилно водата за пастата преди да кипне, за да получите по-добър вкус.
  • Използвайте ренде за пармезан за финно настъргване на Пармиджано-Реджано за дресинга.
  • За по-хрупкави крутончета, накъсайте хляб на парчета вместо да го нарязвате на кубчета.
  • Цезар Дресинга можете да приготвите до два дни предварително, но пастата трябва да се консумира в деня на приготвяне.

Вариации

  • Вегетарианска салата Цезар с паста - заменете пилешкото с една консерва боб, отцедена и изплакната.
  • Различен вид паста - използвайте пенне, средно големи Конкилие или любимата си форма на паста вместо фузили.
  • Сменете дресинга - за разнообразие от вкусове използвайте ранч дресинг вместо Цезар.

Интересни факти за съставките

  • Аншоа се използват широко в средиземноморската кухня и добавят необичайна дълбочина на вкуса, известен като умами.
  • Пармиджано-Реджано е известно италианско сирене, което се произвежда само в определени региони на Италия и носи специфично бозначение.
  • Ромен е популярна съставка в салатите, тъй като има хрупкава текстура и леко сладък вкус, което го прави идеален за свежи салати.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Салата Цезар с паста и пилешко
(1)

Салата Цезар с паста и пилешко

Вкусна комбинация от паста, пилешко филе, свежи зеленчуци и кремообразен Цезар дресинг.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 35 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
3

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

В голяма тенджера кипнете вода с много сол. Добавете пастата и гответе според инструкциите на пакета.

Стъпка 2

Отцедете пастата и я оставете да се охлажда 5 минути.

Стъпка 3

Докато пастата ври, на дъска нарежете аншоата и чесъна със сол и ги смесете до получаване на пастообразна смес.

Стъпка 4

Добавете лимоновата кора, сок, жълтъка и горчицата. Разбийте добре.

Стъпка 5

При бавно разбъркване добавете 5 с.л. зехтин до получаване на емулсия. Добавете пармиджано и разбийте до гладкост.

Стъпка 6

Сложете останалата 1 с.л. зехтин в голям тиган на среден огън. Запечете хляба до златисто от двете страни.

Стъпка 7

Смесете пастата, пилето, салатата и дресинга в голяма купа. Добавете крутоните.

Стъпка 8

Настържете повече пармиджано и черен пипер по вкус преди сервиране.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
550
Мазнини 25г
Въглехидрати 45г
Фибри 3г
Захари 2г
Протеин 35г

Салата Цезар е създадена през 1924 година от италианския готвач Цезар Кардини, но с течение на времето са се появили множество варианти.

Често задавани въпроси

1. С какво мога да заменя аншоата в рецептата?

Ако наистина не искате да използвате аншоа, можете да замените с каперси или малко соев сос за да добавите умами вкус, но имайте предвид, че това ще промени класическия вкус на дресинга.

2. Как мога да направя салатата по-здравословна?

За по-здравословен вариант можете да използвате пълнозърнести фузили или паста от леща като основа, и да замените част от майонезата в дресинга с гръцко кисело мляко.

3. Начини за съхранение на остатъците от салатата?

Остатъците могат да се съхраняват в херметично затворен съд в хладилника за 2-3 дни. Преди консумация, може да освежите салатата с малко допълнителен дресинг и прясно нарязан ромен или айсберг.

4. Какво мога да добавя, ако искам още повече хрупкавост в салатата?

Ако искате повече хрупкавост, може да добавите още крутончета или препечени ядки като бадеми или орехи например, които да добавят различен вид хрупкава текстура.

Салатата Цезар с паста е вкусно и засищащо ястие, което съчетава кремообразния вкус на класическия Цезар дресинг с хрупкавостта на пастата и свежестта на салатата. Лесна за приготвяне и подходяща за обяд или вечеря, тя може да бъде адаптирана по ваш вкус с различни добавки като пилешко месо, зеленчуци или алтернативни видове паста.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
550

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин