Соленките с рикота и подправки са превъзходна добавка към вашето меню. Те са хрупкави отвън, а нежни и ароматни отвътре, благодарение на богатия вкус на рикотата и свежите подправки.

Съвети
За по-лесно и бързо рендосване на маслото, поставете го във фризера за 10-15 минути преди да започнете. Работете с тестото внимателно и не прекалявайте, за да получите соленки с пухкава текстура. Ако тестото е прекалено сухо, добавяйте вода постепенно, по една лъжица, за да избегнете превръщането му в лепкава маса. За да останат соленките винаги пресни, съхранявайте ги в херметически затворен съд. Ако нямате пресни билки, можете да използвате сушени, но в по-малки количества, за да запазите баланса на вкусовете.
Вариации
- Добавете чесън на прах към сместа за допълнителен вкус.
- Вместо пармезан, може да опитате с твърд кашкавал по ваш избор.
- Можете да използвате други видове брашно, например пълнозърнесто, за по-здравословна версия.
- Добавете различни семена като сусам или ленено семе върху соленките преди печене.
- За по-пикантен вкус добавете люспи червен пипер към сместа.
Интересни факти за съставките
- Рикотата е сирене, направено от суроватката, което остава след производството на други видове сирена. То е нежно и нискомаслено.
- Билките като магданоз, див лук и риган са богати на антиоксиданти и витамини.
- Лимоновата кора добавя свеж аромат и усилва вкусовете в различни ястия.
- Пармезанът е едно от най-известните твърди сирена в света и произхожда от Италия.
- Маслото използвано в рецептата е източник на важни мастни киселини и осигурява хрупкавост на бисквитите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Соленки с рикота и подправки
Продукти
Инструкции
Загрейте фурната на 220 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.
Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта в голяма купа. Оваляйте цялото парче масло в брашнената смес. Настържете маслото в купата (Ако маслото започне да се топи, оваляйте го отново в брашнената смес и продължете). Разделете парченцата масло с пръсти, докато станат като груби трохи.
В малка купа смесете рикотата и водата. Добавете към брашнената смес и разбъркайте докато не се получи тесто.
Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност. Леко омесете няколко пъти и оформете тесто с дебелина 2 см. Разделете на четири парчета, подредете парчета тесто едно върху друго, сплескайте ги отново, за да получите отново тесто с дебелина 2 см. Повторете този процес три пъти, добавяйки брашно при необходимост.
Използвайте форма за бисквити, за да изрежете соленките. Останалото тесто омесете отново и изрежете допълнително соленки. Наредете ги върху приготвената тава.
Печете 15-16 минути, докато станат златисти. Оставете да изстинат върху тавата 5 минути.
В малка купа смесете пресните подправки с лимоновата кора. Намажете печените бисквити с разтопено масло и поръсете с подправките и пармезана.
Рикотата е популярна съставка в италианската кухня, придаваща на соленките изключителна нежност и богатство на вкуса.
Често задавани въпроси
Въпреки че рецептата изисква пълномаслена рикота за богата текстура, можете да използвате нискомаслена, но консистенцията може да е малко по-различна.
Можете да използвате сушени билки, но намалете количеството на половина, тъй като те са по-концентрирани. Опитайте с босилек или естрагон за различен вкус.
За да избегнете разтопяване на маслото, може да го замразите преди началото на рецептата и да го настържете директно от фризера.
Можете да използвате стъклена чаша с гладък ръб, за да изрежете формите от тестото.
Съхранявайте ги в плътно затворен контейнер до 3 дни. За по-дълго съхранение, замразете бисквитите. Загрейте ги в предварително загрята фурна преди сервиране, за да възстановите свежестта.
Тези вкусни соленки могат да се съхраняват до три дни в херметически затворен съд. За да възвърнете свежестта им, ги изпечете отново на 190 градуса за около 10 минути.
Остави коментар