Соленки с рикота и подправки

img
От Малина Георгиева
1.12.2024 г.
40 мин

Соленките с рикота и подправки са превъзходна добавка към вашето меню. Те са хрупкави отвън, а нежни и ароматни отвътре, благодарение на богатия вкус на рикотата и свежите подправки.

Соленки с рикота и подправки

Съвети

За по-лесно и бързо рендосване на маслото, поставете го във фризера за 10-15 минути преди да започнете. Работете с тестото внимателно и не прекалявайте, за да получите соленки с пухкава текстура. Ако тестото е прекалено сухо, добавяйте вода постепенно, по една лъжица, за да избегнете превръщането му в лепкава маса. За да останат соленките винаги пресни, съхранявайте ги в херметически затворен съд. Ако нямате пресни билки, можете да използвате сушени, но в по-малки количества, за да запазите баланса на вкусовете.

Вариации

  • Добавете чесън на прах към сместа за допълнителен вкус.
  • Вместо пармезан, може да опитате с твърд кашкавал по ваш избор.
  • Можете да използвате други видове брашно, например пълнозърнесто, за по-здравословна версия.
  • Добавете различни семена като сусам или ленено семе върху соленките преди печене.
  • За по-пикантен вкус добавете люспи червен пипер към сместа.

Интересни факти за съставките

  • Рикотата е сирене, направено от суроватката, което остава след производството на други видове сирена. То е нежно и нискомаслено.
  • Билките като магданоз, див лук и риган са богати на антиоксиданти и витамини.
  • Лимоновата кора добавя свеж аромат и усилва вкусовете в различни ястия.
  • Пармезанът е едно от най-известните твърди сирена в света и произхожда от Италия.
  • Маслото използвано в рецептата е източник на важни мастни киселини и осигурява хрупкавост на бисквитите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Соленки с рикота и подправки

Соленки с рикота и подправки

Тези рикотени соленки с подправки са идеални за закуска или гарнитура.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 40 мин
ПОРЦИИ: 14
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте фурната на 220 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.

Стъпка 2

Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта в голяма купа. Оваляйте цялото парче масло в брашнената смес. Настържете маслото в купата (Ако маслото започне да се топи, оваляйте го отново в брашнената смес и продължете). Разделете парченцата масло с пръсти, докато станат като груби трохи.

Стъпка 3

В малка купа смесете рикотата и водата. Добавете към брашнената смес и разбъркайте докато не се получи тесто.

Стъпка 4

Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност. Леко омесете няколко пъти и оформете тесто с дебелина 2 см. Разделете на четири парчета, подредете парчета тесто едно върху друго, сплескайте ги отново, за да получите отново тесто с дебелина 2 см. Повторете този процес три пъти, добавяйки брашно при необходимост.

Стъпка 5

Използвайте форма за бисквити, за да изрежете соленките. Останалото тесто омесете отново и изрежете допълнително соленки. Наредете ги върху приготвената тава.

Стъпка 6

Печете 15-16 минути, докато станат златисти. Оставете да изстинат върху тавата 5 минути.

Стъпка 7

В малка купа смесете пресните подправки с лимоновата кора. Намажете печените бисквити с разтопено масло и поръсете с подправките и пармезана.

Рикотата е популярна съставка в италианската кухня, придаваща на соленките изключителна нежност и богатство на вкуса.

Често задавани въпроси

1. Мога ли да използвам нискомаслена рикота вместо пълномаслена?

Въпреки че рецептата изисква пълномаслена рикота за богата текстура, можете да използвате нискомаслена, но консистенцията може да е малко по-различна.

2. Какви други билки мога да използвам?

Можете да използвате сушени билки, но намалете количеството на половина, тъй като те са по-концентрирани. Опитайте с босилек или естрагон за различен вкус.

3. Как маслото да остане студено по време на приготвянето?

За да избегнете разтопяване на маслото, може да го замразите преди началото на рецептата и да го настържете директно от фризера.

4. Какво мога да използвам, ако нямам форма за изрязване на бисквити?

Можете да използвате стъклена чаша с гладък ръб, за да изрежете формите от тестото.

5. Как мога да съхранявам изпечените соленки?

Съхранявайте ги в плътно затворен контейнер до 3 дни. За по-дълго съхранение, замразете бисквитите. Загрейте ги в предварително загрята фурна преди сервиране, за да възстановите свежестта.

Тези вкусни соленки могат да се съхраняват до три дни в херметически затворен съд. За да възвърнете свежестта им, ги изпечете отново на 190 градуса за около 10 минути.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Апетитен клуб сандвич, приготвен с препечени филии хрупкав хляб, сочни резени домати, свежа маруля и златисто стопено сирене. Добавеният хрупкав бекон и лек майонезен сос придават завършен вкус на този класически сандвич.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Клуб Сандвич

30 мин
Апетитни мини пици, приготвени върху пухкава домашна тестена основа. Всяка пица е покрита с ароматен доматен сос и богато количество настърган кашкавал. Перфектни за бърза вечеря, обяд или парти.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Мини пица хапки

30 мин
Невероятни мъфини с боровинки
Десерти

Mъфини с боровинки

35 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин