Зеленчуково пюре

img
От Малина Георгиева
10.12.2024 г.
70 мин

Зеленчуковото пюре е идеалното зимно ястие. То е лесно за приготвяне и подходящо за цялото семейство.

Зеленчуково пюре

Съвети

  • Използвайте прясно обелени и нарязани зеленчуци, за да получите по-добър вкус и текстура.
  • Ако искате пюрето да е по-гладко, използвайте блендер или пасатор.
  • За да придобият по-интензивен вкус хрупкавите крутони могат да бъдат овкусени с чесън.
  • Добавете малко сметана за по-кремообразна консистенция.

Вариации

  • Добавете тиква за по-сладък вкус.
  • Вместо грах, можете да използвате броколи.
  • За пикантна нотка добавете червен пипер или люта чушка.
  • Вместо обикновени картофи, използвайте сладки картофи за различен вкус.

Интересни факти за съставките

  • Целината е изключително нискокалорична и съдържа много фибри.
  • Морковите са богати на бета-каротин, който е полезен за зрението и кожата.
  • Лука е естествен антиоксидант и може да помогне за повишаване на имунната система.
  • Грахът е добър източник на растителен протеин и витамини от групата B.
  • Спанакът е богат източник на желязо и витамин А, което подпомага здравето на кръвта и костите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Зеленчуково пюре

Зеленчуково пюре

Топло зеленчуково пюре с хрупкави крутони за уютни студени дни.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 70 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
4

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Обелете и нарежете лука, морковите и картофите. Измийте и нарежете спанак и тиквички на дебели резени. Обелете целината и я нарежете.

Стъпка 2

Нарежете пресния лук и загрейте зехтина в дълбока тенджера. Добавете нарязаните лук, моркови и целина. Задушете 2-3 минути.

Стъпка 3

Добавете картофите и тиквичките и залейте с половината вода. Гответе на умерен огън 20 минути.

Стъпка 4

Добавете спанак и останалата вода, после и граха. Посолете и продължете готвенето още 10 минути.

Стъпка 5

Пасирайте зеленчуците докато не стане гладка текстура. Нарежете хляба на кубчета и ги запечете в зехтин.

Стъпка 6

Сервирайте пюрето с хрупкави крутони и настърган пармезан.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 5г
Въглехидрати 20г
Фибри 5г
Захари 5г
Протеин 5г

Зеленчуковото пюре е едно от най-гъвкавите ястия в кухнята – лесно за приготвяне, полезно и подходящо както за основно ястие, така и за гарнитура. Една от най-интересните му страни е, че може да се приготвя с разнообразни зеленчуци. В различни култури зеленчуковото пюре има своя уникален облик – във Франция го сервират с масло и сметана за копринена текстура, а в Средиземноморието добавят зехтин и свежи подправки за по-свеж и лек вкус.

Често задавани въпроси

1. Може ли да се използват замразени зеленчуци за пюрето?

Да, може да използвате замразени зеленчуци, но това може малко да промени текстурата и вкуса. Препоръчително е да ги размразите и изцедите преди готвене.

2. Мога ли да направя рецептата веганска?

За да направите рецептата веганска, заменете пармезана с веган сирене или изобщо го изключете. Също така използвайте веган хляб за крутоните.

3. Как да направя пюрето по-гъсто?

За по-гъста консистенция можете да намалите количеството на водата или да добавите повече картофи, които ще допринесат за по-гъста текстура при разбиване.

4. Какви други подправки мога да добавя?

Освен черен пипер и сол, можете да добавите подправки като чесън на прах, мащерка или розмарин, които ще придадат по-интересен вкус.

Предложения за сервиране и комбиниране

Идеи за гарниране

За да придадете завършен вид и допълнителен вкус на зеленчуковото пюре, опитайте следните варианти за гарниране:

  • Поръсете с пресен магданоз, мащерка или розмарин.
  • Добавете капка зехтин или разтопено масло с чесън.
  • Поръсете с хрупкави лентички бекон, печени семена или натрошени орехи.

Комбиниране с месо

Зеленчуковото пюре е чудесна гарнитура за редица месни ястия. Опитайте с:

  • Печено пиле или пиле на скара, което се съчетава прекрасно с кремообразното пюре.
  • Свински котлети или пържола, които ще създадат баланс между богати вкусове и лекотата на зеленчуците.

Комбиниране с вегетариански ястия

Зеленчуковото пюре може да бъде чудесна част от вегетарианско меню:

  • Печени зеленчуци като моркови или брюкселско зеле, които допълват вкусово пюрето.
  • Пълнени гъби или патладжани за по-завършено ястие.
  • Нахутени кюфтенца за протеинова добавка.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
150

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин