Чеснов хляб с песто и сирене

img
От Малина Георгиева
23.01.2025 г.
25 мин

Неустоим чеснов хляб с песто и сирене! Богат на вкусове, запечен до съвършенство, този хляб е идеалното допълнение към всяко ястие. Честно казано е толкова добър, че дори става да се яде сам без нищо друго.

Чеснов хляб с песто и сирене

Съвети

  • Ако имате възможност направете си свежо приготвено песто.
  • За по-силен чеснов вкус, добавете малко повече чесън от препоръчания в рецептата.
  • Ако ви липсва време, можете да използвате предварително нарязана франзела.
  • Ако искате хляба да остане по-мек, покрийте го с алуминиево фолио докато се пече, и свалете фолиото за последните няколко минути, за да хване коричка.

Вариации

  • Вместо моцарела, може да използвате кашкавал, чедър или друг вид топящо се сирене по ваш избор.
  • За по-пикантен вкус, добавете нарязани люти чушки или люспи чили.
  • Добавете прошуто или пеперони за допълнителен вкус и текстура.
  • Използвайте друг вид песто, като песто от рукола или червен пипер, за различен вкус.

Интересни факти за съставките

  • Босилекът в пестото е известен със своите антиоксидантни свойства и помага за намаляване на възпаленията.
  • Чесънът е признат за един от най-здравословните зеленчуци, известен със свойствата си да поддържа имунната система.
  • Моцарелата е италианско сирене, което традиционно се прави от биволско мляко, но днес по-често се прави от краве мляко.
  • Пармезанът е твърдо сирене, зряло минимум 12 месеца, което му придава изключителен аромат и вкус.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Чеснов хляб с песто и сирене
(6)

Чеснов хляб с песто и сирене

Неустоим чеснов хляб с песто и разтопено сирене.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 25 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
3

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте фурната на 190°C. Сложете хартия за печена в тавата.

Стъпка 2

Разрежете хлебчето на две части по дължина и го поставете върху хартията с разрязаните страни нагоре.

Стъпка 3

В малка купа смесете маслото с чесъна. Намажете получената смес върху двете половини на хляба.

Стъпка 4

Сложете босилековото песто върху слоя с чесново масло.

Стъпка 5

Поръсете с настъргана моцарела и пармезан равномерно върху хлебчето намазано с песто.

Стъпка 6

Запечете във фурната за 10-12 минути или докато сиренето се разтопи.

Стъпка 7

По желание, гриловайте за 1-2 минути за златиста коричка.

Стъпка 8

Извадете от фурната, гарнирайте с пресен босилек, нарежете и сервирайте топло.

Чесновият хляб с песто има своите корени в италианската кухня, където ароматните билкови сосове и висококачествените сирена са основни съставки.

Често задавани въпроси

1. С какво мога да заменя моцарелата и пармезана?

Можете да използвате кашкавал или сирена като чедар или проволоне, но вкусът ще се различава леко. Важното е сиренето да се топи добре.

2. Как мога да направя ястието подходящо за вегетарианци?

Рецептата вече е вегетарианска, тъй като не съдържа месни продукти. Ако имате предвид специфично избягване на животински продукти, можете да използвате веган масло и веган сирене.

3. Как мога да съхранявам останалото чесново хлебче и за колко време?

Останалото чесново хлебче може да се съхранява в херметически контейнер в хладилника за до 2-3 дни. За да го затоплите отново, може да го поставите в предварително загрята фурна за няколко минути.

4. Мога ли да направя хлебчето пикантно?

Да, можете да добавите червен пипер или нарязани люти чушлета върху сиренето преди печенето, които ще придадат пикантен вкус.

Този чеснов хляб с песто и сирене е съвършеното предястие или допълнение към всяко ястие. Насладете се на комбинацията от аромати и текстури.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин