Доматено ризото

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
32 мин

Търсите класическо и вкусно ястие, което е бързо за приготовяне и обичано от деца и възрастни? Опитайте нашето това ризото!

Доматено ризото

Съвети

  • За да намалите времето за приготвяне, използвайте готови, обелени червени домати.
  • Добавяйте по малко бульон, когато оризът е почти сух, за да получите правилната кремообразна текстура.
  • Използвайте голям, широк тиган, за да осигурите равномерно готвене на ориза.
  • Настържете сиренето Грана Падано предварително, за да го добавите без да губите време при сервиране.
  • Ако имате възможност, използвайте домашен зеленчуков бульон.

Вариации

  • Заменете консервираните домати с пресни такива или само доматено пюре, за да създадете различни вкусови нюанси.
  • Добавете подправки като пипер или чили за по-пикантен вкус.
  • За веган версия, пропуснете маслото и сиренето или използвайте веган заместители.
  • Добавете зеленчуци като спанак или тиквички за повече разнообразие.
  • Можете да използвате ориз Арборио вместо Карнароли.

Интересни факти за съставките

  • Оризът Карнароли е известен със способността си да абсорбира течности и да придава кремообразна текстура на ястията.
  • Чери доматите са богати на антиоксиданти като ликопен, който помага за зпазване на клетките в тялото здрави.
  • Грана Падано е един от най-старите видове сирене в Италия, произвежда се от над 1000 години.
  • Зехтинът, използван в рецептата е източник на здравословни мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които подпомагат сърдечното здраве.
  • Пресният босилек придава освежаващ аромат и същевременно е добър източник на витамини A и K.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Доматено ризото

Доматено ризото

Класическо доматено ризото с чери домати и босилек, готово за 30 минути.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 32 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Започнете с фино нарязване на лука и го сотирайте в 3 супени лъжици олио на слаб огън за около 10 минути.

Стъпка 2

След това добавете ориза и го запечете за няколко минути.

Стъпка 3

Налейте малко зеленчуков бульон и го оставете да се изпари.

Стъпка 4

Добавете обелените чери домати с чаена лъжица захар, за да премахнете киселинността.

Стъпка 5

Добавяйте малки количества бульон, когато ризотото започне да се изсушава, докато не стане напълно готово.

Стъпка 6

Добавете нарязан босилек на вкус и регулирайте солта, ако е необходимо.

Стъпка 7

Махнете съда от котлона и прибавете маслото. Накрая добавете настърганото сирене Грана Падано и разбъркайте.

Стъпка 8

Сервирайте доматеното ризото горещо, гарнирано с няколко листа босилек.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
180
Мазнини 6г
Въглехидрати 25г
Фибри 2г
Захари 3г
Протеин 4г

През лятото можете да го приготвите със свежи домати, а през зимата с доматено пюре за по-наситен вкус. Поръсено с малко пармезан и свеж босилек, доматеното ризото е идеалният начин да се насладите на една проста, но вкусна италианска класика!

Често задавани въпроси

1. Какъв тип ориз се препоръчва за това ризото?

За рецептата се препоръчва използването на ориз Карнароли, който е идеален за приготвяне на ризото, може да се използва също и ориз Арборио или Рома.

2. Колко време се готви ризотото?

Ризотото трябва да се готви, докато оризът стане ал денте, което обикновено отнема около 18-20 минути, но това може да варира според вашите предпочитанията.

3. Мога ли да добавя други зеленчуци към това ризото?

Да, можете да добавите други зеленчуци като тиквички или гъби, които ще обогатят вкуса на ястието.

За сервиране, добавете свежи листенца босилек и поръсете с настърган пармезан за допълнителен вкус. Можете да го комбинирате със зелена салата или с хрупкав чеснов хляб, които перфектно допълват кремообразната текстура на ризотото. Насладете се на тази класика с чаша бяло или червено вино за завършен кулинарен момент!

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
180

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин