Ризото с Тиква

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
70 мин

Ризото с тиква е едно от най-любимите ми есенни ястия - включващо в себе си топли и автентични вкусове, напомнящи за уюта на дома.

Ризото с тиква

Съвети

  • Използвайте добре узряла тиква, за да получите най-добър вкус.
  • Тъй като тиквата е сладка, можете да добавите щипка черен пипер или люта чушка за баланс.
  • Старателно разбъркайте по време на варене, за да не ви залепне ориза.

Вариации

  • Ризото с тиква и свинска наденица за допълнителен вкус.
  • Ризото с тиква и гъби за земен аромат.
  • Ризото с тиква и горгонзола за кромообразен и пикантен вкус.
  • Ризото с тиква и рикота за по-мек и деликатен нюанс.

Интересни факти за съставките

  • Ориз Карнароли е предпочитан за ризото, защото зърната му задържат формата и текстурата си, дори при продължително готвене.
  • Тиквата съдържа високи количества витамин А и антиоксиданти, полезни за зрението и имунната система.
  • Пармезанът е изключително богат на калций и протеини, правейки го идеален за кулинарията.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Ризото с тиква

Ризото с Тиква

Ризото с тиква - топло и уютно ястие, идеално за есента.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 70 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
5

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Пригответе зеленчуковия бульон(може да използвате и кубче) и го дръжте топъл.

Стъпка 2

Почистете тиквата, отстранете кората и семената и я нарежете на кубчета.

Стъпка 3

Нарежете лука на ситно и го оставете да се запържи на слаб огън в загрято масло, докато стане мек.

Стъпка 4

Добавете тиквата и я запържете за няколко минути, като добавяте топъл бульон, докато не стане много мека и кремообразна.

Стъпка 5

Загрейте тенджера и изсипете ориза, като го запечете на сухо, докато се затопли. Деглазирайте с бяло вино и след като виното се изпари, изсипете ориза в тенджерата с тиквата.

Стъпка 6

Гответе ориза, като добавяте още топъл бульон, докато достигне желаната консистенция (около 15-20 минути).

Стъпка 7

Изключете котлона, добавете масло и настърган пармезан и смесете добре, като добавите черен пипер и сол на вкус.

Стъпка 8

Оставете ризотото за 1-2 минути и сервирайте.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350
Мазнини 10г
Въглехидрати 55г
Фибри 4г
Захари 6г
Протеин 8г

Ризото с тиква произхожда от италианската селска кухня, която съчетава простотата на продуктите в едно уникално и апетитно ястие.

Често задавани въпроси

1. Какъв вид вино е най-подходящо за това ризото?

Бялото вино, което ще използвате трябва да бъде сухо, като например Пино Гриджо, за да не надделява сладостта на тиквата.

2. Може ли да се използва различен вид ориз от Карнароли?

Вместо Карнароли може да се използва Арборио, тъй като този сорт също има високо съдържание на нишесте и прави ризотото кремообразно.

3. Как да направим веганска версия на ризотото с тиква?

За веганска версия може да замените маслото с веганска алтернатива и Пармиджано с хранителна мая или вегански пармезан. Също така да използвате зеленчуков бульон без животински продукти.

В Италия ризотото с тиква е популярно особено в Северните райони, където се приготвя с местни сортове тиква и често се сервира поръсено с хрупкави тиквени семки. Това ризото сгрява в студените дни и ни дава богати вкусове и цветове, които носят есенна топлина във всяка хапка.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин