Най-лесният киш с кашкавал

img
От Малина Георгиева
2.12.2024 г.
55 мин

Кишът е едно от онези класически ястия, които всеки трябва да знае как да приготви. Тази рецепта за киш с кашкавал е перфектна за начинаещи и може лесно да бъде персонализирана с различни съставки.

Най-лесният киш с кашкавал

Съвети

  • Използвайте готово тесто за печене за киша, ако искате да спестите време.
  • Оставете тестото да се отпусне на стайна температура за 15 минути преди работа.
  • За да предотвратите свиване на тестото при печене, не го разтягайте когато го поставяте в съда за печене.
  • Оставете киша да почине 5 минути преди рязане, за да се стегне по-добре.
  • Можете да приготвите киша ден преди това и да го затоплите непосредствено преди сервиране.

Вариации

  • Заменете кашкавала със смес от различни видове сирена като чедър, моцарела и Пармезан, които ще допринесат за разнообразие във вкуса.
  • За повече вкус добавете предварително опечени зеленчуци като спанак, броколи или чушки.
  • Добавете предварително приготвен бекон, шунка или наденица за повече протеин.
  • Използвайте морски дарове като скариди за интересна морска версия на киша.

Интересни факти за съставките

  • Кашкавалът, който произлиза от Балканите е едно от най-старите сирена в света, с история, която датира от повече от 2000 години.
  • Яйцата са основна съставка в почти всяка рецепта за киш, тъй като създават копринената текстура на пълнежа.
  • Сметаната в рецептата придава богатство и кремообразност на пълнежа.
  • **Зеленият лук"" добавя леко пикантен отблясък на всяко ястие.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Най-лесният киш с кашкавал

Най-лесният киш с кашкавал

С хрупкава основа и ароматен пълнеж от кашкавал, този киш е перфектен за всеки повод!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 55 мин
ПОРЦИИ: 8
Кухня: Френски
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Съберете съставките. Включете фурната на 190 градуса.

Стъпка 2

Оставете бутер тестото за печене на стайна температура за 15 минути, след това внимателно разгънете в 22 см форма за пай, натиснете в дъното и по стените, оформете краищата.

Стъпка 3

Поръсете настърган кашкавал по дъното на кората за киша, оставете настрана.

Стъпка 4

В средно голяма купа комбинирайте яйца, мляко, сметана, брашно, сушен див лук, сол, и черен пипер и разбийте с телена бъркалка до получаване на гладка смес.

Стъпка 5

Изсипете внимателно яйчната смес върху кашкавала във формата за пай.

Стъпка 6

Печете киша 40 до 50 минути докато стане златистокафяв и се надигне. Оставете го да почине 5 минути преди да нарежете.

Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 20г
Въглехидрати 20г
Фибри 1г
Захари 2г
Протеин 10г

Кишът произлиза от немската област Лотарингия, но се прочува в света благодарение на френската кухня.

Често задавани въпроси

1. С какво мога да заменя кашкавала в рецептата?

Можете да използвате всякакви настъргани сирена, които предпочитате, като например чедър, швейцарско сирене, моцарела, пармезан или да комбинирате няколко вида сирена.

2. Как мога да направя киша по-здравословен?

За по-здравословен киш можете да използвате обезмаслено мляко или нискомаслена сметана, или да добавите повече зеленчуци като спанак, зеле или домати. Може също така да редуцирате или замените част от сиренето с вегетарианско сирене.

3. Как да съхранам остатъците от киша и колко дълго може да се съхранява?

Можете да съхранявате остатъчния киш в хладилника, покрит с фолио или в контейнер за храна, до три дни. За да го запазите по-дълго, можете да го замразите в херметичен контейнер или торба за замразяване до три месеца.

4. Мога ли да използвам пресни подправки вместо сушени и кои са подходящи?

Да, можете да използвате пресни подправки вместо сушени. Подходящи са пресни магданоз или босилек, които можете да добавите в яйчената смес за повече аромат.

Този киш с кашкавал е отличен избор за всяко ядене – идеален както за закуска, така и за основно ястие. Неговата кремообразна текстура и леко солен вкус от кашкавала го правят истинско удоволствие. Можете лесно да го персонализирате, като добавите свои любими съставки – било то зеленчуци, месо или подправки, които ще подчертаят вкусовете и ще го направят още по-неустоим.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
300

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин