Основна рецепта за сладки и солени крепове

img
От Малина Георгиева
8.03.2025 г.
25 мин

Креповете, известни и като палачинки са идеални както за сладки, така и за солени пълнежи. С тази основна рецепта ще приготвите перфектните базови крепове които може да надграждате както и с каквото пожелаете .

Основна рецепта за сладки и солени крепове

Съвети

  • Оставете тестото да почива поне 30 минути в хладилника, за да се изравнят всички съставки и да няма бучки.
  • Използвайте разпределител за тесто или просто въртете тигана, докато тестото се разпредели равномерно.
  • Поддържайте умерена температура на тигана, за да се постигне равномерна златиста коричка без прегаряне.
  • Ако покриете със стреч фолио, или капак след приготвяне, палачинките остават меки и еластични.

Вариации

  • Добавете захар и ванилия към тестото за сладка версия на палачинките.
  • За безглутенови палачинки, използвайте оризово брашно или готови безглутенови смеси.
  • За леки палачинки, използвайте растително мляко вместо краве мляко.
  • Направете палачинките с овесени ядки или пълнозърнесто брашно за по-здравословен вариант.
  • Можете да добавите какао на прах за шоколадови палачинки.

Ето и някои от най-популярните вариации на крепове, обичани по света:

Креп Сюзет (Crêpe Suzette)

Това е класически френски десертен креп, сервиран с ароматен сос от карамелизиран портокалов сок, масло и ликьор, най-често Гран Марние или Куантро. Обикновено се фламбира за допълнителен ефект и богат вкус.

Солени крепове с шунка, сирене и яйце (Galette Complète)

Традиционен за Франция, особено в Бретан, този солен креп е направен от брашно от елда и се пълни със шунка, разтопено сирене и яйце – простичка, но засищаща комбинация.

Креп с Нутела и банани

Една от най-обичаните сладки версии, популярна в много страни. Нутелата и бананите са класическа комбинация, която прави креповете сладки, кремообразни и вкусни.

Американски креп с кленов сироп и плодове

Популярна в Северна Америка, тази вариация обикновено включва кленов сироп и пресни плодове като ягоди, малини или боровинки, които добавят свежест и сладост.

Италиански креп с рикота и лимонова кора

За свеж, средиземноморски вкус, този креп се пълни с рикота и лимонова кора, като често се добавя и малко мед. Това е лек, но ароматен десерт, популярен в Италия.

Интересни факти за съставките

Креповете произхождат от Бретан, регион в северозападна Франция, където традиционно са се приготвяли с брашно от елда и са били простичко, но засищащо ястие. С времето креповете стават популярни в цяла Франция и по света, като се развиват в сладки и солени варианти. Днес те се радват на обич навсякъде, като Франция остава центърът на културата на креповете, особено по време на празника „La Chandeleur“ или „Денят на креповете“, когато креповете се празнуват и хапват из цялата страна.

  • Яйцата в рецепта дават структура и помагат в създаването на мека и еластична текстура.
  • Млякото придава мекота, но може да бъде заменено с различни растителни варианти.
  • Маслото в тестото прави палачинките по-крехки и обогатява вкуса.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Основна рецепта за сладки и солени крепове

Основна рецепта за сладки и солени крепове

Основна рецепта за неутрални крепове, подходящи както за сладки, така и за солени пълнежи.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 25 мин
ПОРЦИИ: 14
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
4

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Разтопете маслото на слаб огън и го оставете да изстине.

Стъпка 2

В купа разбийте яйцата и добавете млякото. Смесете добре.

Стъпка 3

С помощта на въртящи движения добавете брашното и разбъркайте докато не получите гладка смес.

Стъпка 4

Покрийте купата с фолио и оставете сместа да почива 30 минути в хладилника.

Стъпка 5

Загрейте тиган на среден огън и го намажете с малко масло.

Стъпка 6

Изсипете един непълен черпак от тестото и разпределете равномерно.

Стъпка 7

Когато краищата станат златисти, обърнете крепа и печете още 1 минута. Най-лесно се обръща със силиконова шпатула.

Известно е, че креповете са популяризирани във Франция, но може би италианските 'crespelle' са техният истински предшественик, първо създадени за френските поклонници в Рим.

Често задавани въпроси

1. Как да направя креповете още по-вкусни?

Можете да добавите ванилов екстракт или канела към тестото за по-богат аромат.

2. Мога ли да използвам друга мазнина вместо масло за тестото?

Да, можете да използвате растително масло, но това може да промени вкуса и текстурата.

3. Как да предотвратя залепване на крепа към тигана?

Уверете се, че тиганът е добре намазан с масло и винаги използвайте тиган с незалепващо покритие.

4. Колко дебел трябва да бъде слоят от сместта в тигана?

Трябва да бъде достатъчно тънък, за да създаде равномерна и крехка палачинка, но не толкова тънък, че да се скъса при обръщане.

5. Мога ли да използвам студено мляко за тестото?

По-добре е млякото да бъде на стайна температура, за да се смеси по-добре с брашното и яйцата, но няма проблем да използвате и студено.

Предложения за сервиране и комбиниране

  • Класически с плодове и шоколад: Гарнирайте с нарязани банани, ягоди и поръсете с течен шоколад или Nutella.
  • Филаделфия и мед: Намажете с филаделфия и полейте с мед.
  • Със сирене и шунка: Класическа комбинация от разтопено сирене и шунка, която е лесна и много вкусна.
  • Със спанак и сирене: Запържете леко спанак и го комбинирайте с сирене за свежа и ароматна плънка.
  • С пушена сьомга и крема сирене: Намажете креповете с крема сирене и добавете тънки резени пушена сьомга и малко копър за елегантен вкус.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Невероятни мъфини с боровинки
Десерти

Mъфини с боровинки

35 мин
Бананов хляб с 4 съставки
Закуска

Лесен Бананов Хляб

60 мин
Апетитен клуб сандвич, приготвен с препечени филии хрупкав хляб, сочни резени домати, свежа маруля и златисто стопено сирене. Добавеният хрупкав бекон и лек майонезен сос придават завършен вкус на този класически сандвич.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Клуб Сандвич

30 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин