Шакшука

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
30 мин

Шакшука е вкусно ястие, обичано в Израел, както и в други региони на Близкия изток и Северна Африка. Съчетанието на зрели домати, лук, чесън и подправки, в което нежно се изпичат яйца, го прави неустоимо.

Шакшука

Съвети

  • Използвайте консерва с цели обелени домати, за да спестите време и усилия при приготвянето.
  • За да сготвите по-бързо яйцата, покрийте тигана с капак.
  • Не се страхувайте да експериментирате и добавите сирене или козе сирене за допълнителен вкус.
  • За да избегнете метален вкус, не гответе в чугунен тиган, а изберете такъв от неръждаема стомана.

Вариации

  • Зелена шакшука с брюкселско зеле и спанак за алтернативна версия.
  • Оранжева шакшука с тиква за разнообразие от вкусове.
  • Добавете кайма или чоризо, за да придадете на ястието наситен месен вкус.
  • Опитайте с различни видове чушки, като зелени или жълти, за разнообразие в цветовете и вкусовете.

Интересни факти за съставките

  • Доматите са основният източник на ликопен, антиоксидант, свързван с редица ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания.
  • Яйцата са отличен източник на висококачествен протеин и съдържат всички есенциални аминокиселини нужни за организма.
  • Кимът (кумин) е популярен в традиционната медицина на Близкия Изток заради своите антимикробни свойства.
  • Червените чушки са изключителен източник на витамин С, докато подправките като червен пипер добавят не само вкус, но и здравословни антиоксиданти.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Шакшука

Шакшука

Шакшука е традиционно ястие от Северна Африка и Близкия Изток, състоящо се от яйца, сготвени в ароматен и пикантен доматен сос.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте зехтин в голям тиган на средна температура. Добавете нарязаните чушка и лук и гответе за 5 минути или докато лукът стане прозрачен.

Стъпка 2

Добавете чесъна и подправките и гответе още минута.

Стъпка 3

Изсипете консервата с домати заедно със сока в тигана и разделете доматите с голяма лъжица. Овкусете със сол и черен пипер и след което оставете соса да заври леко.

Стъпка 4

С голяма лъжица направете малки кладенчета в соса и счупете яйцата в тях. Гответе яйцата 5 до 8 минути или докато са готови по ваш вкус.

Стъпка 5

Гарнирайте с нарязан кориандър и магданоз преди сервиране.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 10г
Въглехидрати 10г
Фибри 2г
Захари 6г
Протеин 2г

Шакшуката има интересна история, свързана с множество култури и традиции. Смята се, че произхожда от Северна Африка – Тунис, Мароко, Алжир – където първоначално се е приготвяла само със зеленчуци. Ястието става популярно в Близкия Изток, след като яйцата са добавени към рецептата, а през 50-те години на миналия век е пренесено и в Израел от еврейски имигранти от Северна Африка.

Често задавани въпроси

1. Какво мога да добавя към шакшука?

Можете да експериментирате, като добавите малко наденички или кус-кус, за да направите шакшуката по-хранителна.

2. Какъв вид сирене е най-подходящо за добавка към шакшука?

Фета и козе сирене са популярни добавки към шакшука.

3. Какви други подправки мога да добавя?

Можете да добавите кориандър на прах, риган или дори куркума, за да експериментирате с различни аромати и вкусове.

4. Как мога да направя шакшуката без яйца?

Ако искате веган вариант на шакшука, можете да замените яйцата с тофу или нахут, за да получите сходна текстура.

Поднесете го с прясно изпечен хляб или пита и се насладете на вкусове, които разказват история от различни култури и традиции.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
150

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин