Средиземноморска супа от леща

img
От Малина Георгиева
1.01.2025 г.
45 мин

Супата от леща е идеалното вегетарианско ястие за уютни есенни и зимни дни. Тя е пълноценна и засищаща, благодарение на растителния протеин в лещата.

Средиземноморска супа от леща

Съвети

  • Използвайте кафява или зелена леща, те запазват формата си по-добре от червената леща.
  • Ако супата стане по-гъста след като престои, добавете малко вода или бульон, за да я разредите.
  • За по-гладка консистенция, използвайте потапящ блендер само за няколко секунди, или блендирайте 2-3 чаши от супата и след това ги върнете обратно в тенджерата.
  • При сервиране, гарнирайте с пресни билки, печен лук шалот или настърган пармезан.

Вариации

  • Добавете гъби, картофи, сладки картофи или тиквички за повече вкус и хранителни вещества.
  • За месна версия, добавете нарязано пиле, смляна пуйка или наденица.

Интересни факти за съставките

  • Лещата е богат източник на растителни протеини, фибри и въглехидрати. Това прави супата не само вкусна, но и засищаща.
  • Доматите са отличен източник на витамин C, витамин K, витамин A и някои витамини от групата B.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Средиземноморска супа от леща
(1)

Средиземноморска супа от леща

Вегетарианска супа от леща със средиземноморски вкус.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 45 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, целината и морковите и разбъркайте за 4-5 минути, докато омекнат.

Стъпка 2

Добавете доматеното пюре, намачкания чесън, сухите подправки, сол и пипер. Разбъркайте и запържете за 1-2 минути.

Стъпка 3

Добавете останалите съставки и варете. След това добавете лещата, доматите на кубчета и бульона. Доведете до кипване, след това намалете температурата на ниска, покрийте частично с капак и варете за 25-30 минути.

Стъпка 4

Блендирайте супата. Използвайте пасатор, за да блендирате за няколко секунди. Това ще направи супата по-кремообразна.

Стъпка 5

Добавете кейл по желание и изцедения лимонов сок, и варете за още 1-2 минути. Опитайте супата и добавете още лимонов сок, сол или пипер преди сервиране.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 8г
Въглехидрати 30г
Фибри 10г
Захари 5г
Протеин 12г

Лещата е консумирана още в древни времена, като се счита за едно от най-старите култивирани растения.

Често задавани въпроси

1. Мога ли да използвам червена леща вместо зелена или кафява?

Червената леща се разварява бързо и става на каша, така че не е идеална за тази супа, която изисква лещата да задържи формата си.

2. Как мога да направя супата по ароматна?

За по-ароматна супа, може да добавите повече от доматите или да увеличите количеството на подправките като кимион и сушени билки.

3. Как да направя супата по-гъста?

Можете да оставите супата да покъкри без капак няколко минути повече, за да се изпари част от течността или да добавите мъничко сварен пасиран боб или картофено пюре за сгъстяване.

4. Какво да направя, ако супате е прекалено кисела?

Можете да добавите малко захар или мед, за да балансирате киселинността, или да увеличите количеството сол и подправки.

Насладете се на тази ароматна средиземноморска супа от леща, която е лесна за приготвяне и идеална за всяко време на годината.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
250

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин