Супа от карфиол и картофи с чедър

img
От Малина Георгиева
10.12.2024 г.
65 мин

Тази рецепта е едновременно кремообразна, засищаща и много лесна за приготвяне. Идеална за студените дни или когато ви се хапва нещо уютно и домашно.

Супа от карфиол и картофи с чедър

Съвети

  • За фина супа, използвайте ръчен пасатор директно в тенджерата.
  • Ако желаете супата да бъде по-лека, заменете част от сметаната с мляко или предпочитан вид растителна сметана.
  • Опитайте внимателно супата при добавянето на сол, тъй като сиренето чедър и пилешкият бульон вече съдържат сол.
  • Не забравяйте да добавите черен пипер или чили за допълнителен аромат при сервиране.

Вариации

  • За вегетарианска версия, заменете пилешкия бульон със зеленчуков.
  • Можете да добавите сварено пилешко за по-богата супа, като го нарежете на малки парчета и добавите преди сервиране.
  • Добавете малко свежи подправки като мащерка или розмарин за допълнителен аромат.
  • За да направите супата пикантна, увеличете количеството черен пипер или добавете малко нарязана люта чушка.

Интересни факти за съставките

  • Картофите са отличен източник на витамин C и калий, което ги прави съществена част от балансираната диета.
  • Карфиолът е богат на витамини C и K и има антиоксидантни свойства.
  • Сиренето Чедър, освен вкусно, съдържа калций и важни витамини като B12.
  • Индийското орехче се използва често в ястията с кремообразна текстура, тъй като допълва и усилва вкуса на млечните съставки.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Супа от карфиол и картофи с чедър

Супа от карфиол и картофи с чедър

Кремообразна и засищаща супа от карфиол, картофи и чедър – идеалното съчетание на нежни зеленчуци и богатия аромат на сирене за уютно и вкусно ястие!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 65 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
2

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

В голям тиган загрейте масло на среден огън.

Стъпка 2

Добавете лука, накълцаната целина, карфиола, картофите и чесъна.

Стъпка 3

Гответе около 8 до 10 минути, като разбърквате често.

Стъпка 4

Добавете 4 до 5 ч.ч. пилешки бульон, или толкова, че да покрие зеленчуците.

Стъпка 5

Покрийте, намалете огъня до нисък и оставете да ври 25 до 35 минути докато зеленчуците омекнат.

Стъпка 6

Пасирайте супата докато не стане гладка.

Стъпка 7

Върнете супата на котлона, за да се загрее, добавяйки още пилешки бульон при желание за по-рядка супа.

Стъпка 8

Опитайте и добавете сол, ако е необходимо.

Стъпка 9

Гарнирайте супата с няколко капки зехтин екстра върджин или зехтин, овкусен с чили или чесън. Ще бъде също вкусна с ароматни крутони, свежо нарязан зелен лук, малко нарязан бекон, или с лъжица заквасена сметана или пюре от печени червени чушки.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 15г
Въглехидрати 20г
Фибри 3г
Захари 4г
Протеин 10г

Чедърът, използван в тази супа, е твърдо сирене, произхождащо от Чедър в Англия и е най-популярният вид сирене в Обединеното кралство.

Често задавани въпроси

1. Колко време мога да съхранявам супата в хладилник?

Супата може да се съхранява в хладилник в запечатан контейнер за около 3 до 4 дни.

2. Мога ли да приготвя супата предварително и да я замразя?

Да, супата може да се замрази до три месеца. След размразяване отново загрейте супата на котлона, като добавите малко повече бульон, ако е необходимо.

3. Как мога да направя супата по-пикантна?

Можете да добавите повече кайенски пипер или друг вид лют червен пипер, за да увеличите пикантността на супата.

Идеи за сервиране

С крутони: Добавете хрупкави крутони, запечени с малко чесън и подправки. С настърган чедър: Поръсете още малко настърган чедър отгоре за по-интензивен вкус. С пресни билки: Украсете супата с пресен магданоз, копър или див лук, за да добавите свежест и аромат. С бекон: Натрошен хрупкав бекон ще добави солена нотка и приятна текстура към супата. С препечен хляб: Сервирайте супата с филия топъл, препечен хляб или чеснова питка за засищащо ястие. С пикантен акцент: Добавете щипка червен пипер, лют сос или малко сушени чушки, ако обичате пикантни ястия.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
250

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин