Зеленчуковите топчета са вкусно ястие от италианската традиция на готвене "cucina povera" или "бедна кухня", известна с използването на достъпни и сезонни съставки. Те са отличен избор и за предястие, хрупкави златисти хапки с ароматен и цветен пълнеж от сезонни зеленчуци, комбинирани със сирене, яйца и галета.

Съвети
- За по-равномернa и хрупкавa коричка на зеленчуковите топчета, използвайте двойно паниране: след като ги потопите в яйце и галета, повторете процеса отново.
- За по-здравословен вариант, можете да изпечете топчетата в фритюрник с горещ въздух (еър фрайър).
- Ако предпочитате, заменете граха със същото количество боб, като няма нужда да го варите предварително.
Вариации
- Добавете различни сезонни зеленчуци вместо морков, картоф и тиквичка, като например гъби, ако правите ястието през есента.
- Използвайте различни видове сирена за различен вкус, например моцарела вместо пармезан.
- Добавете малко настърган лук или зеле за разнообразие в текстурата и вкуса.
Интересни факти за съставките
- Картофите са богати на витамин C и B6, което ги правят полезни имунната система.
- Тиквичките съдържат много малко калории и са добър източник на витамин C и манган.
- Морковите са най-добрият източник на бета-каротин, който се преобразува от организма във витамин А и е важен за здравето на очите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Зеленчукови топчета
Продукти
Инструкции
Поставете тенджера със студена подсолена вода на котлона и добавете измитите картофи. Гответе ги за 30-40 минути, след което ги обелете и намачкайте докато все още са топли.
Нарежете лука, отрежете долната и горната част на морковите и ги нарежете на 3-4 парчета и след това на кубчета с размер около 6 мм. Направете същото и с тиквичките.
Смачкайте чесъна с върха на ножа и нарежете на ситно магданоза.
Поставете голям тиган на котлона, добавете зехтин и смачканата скилидка чесън. Когато маслото се ароматизира с чесъна, добавете нарязания лук.
Прибавете към готвещите се чесън и лук морковите и граха. Накрая добавете тиквичките и сол и пипер на вкус.
Оставете го да се готви около 10 минути, като се уверите, че зеленчуците остават леко хрупкави.
Вземете купата с картофеното пюре и добавете настъргания пармезан и леко разбито яйце.
Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче, след това добавете изстиналите зеленчуци.
Добавете нарязания магданоз. Смесете добре със лъжица, за да получите правилната консистенция на сместа, за да можете да оформите топчетата.
Навлажнете ръцете си и оформете зеленчуковите топчета, използвайки около 50 г от сместа за всяко. Подредете на тава с хартия за печене и продължете с панировката.
Разбийте яйцата в една купа и изсипете галетата в друга. Потопете всяко зеленчуково топче в яйце, след което в галета.
Пържете топчетата в предварително загрято слънчогледово олио. Когато станат златисти, отцедете ги върху хартия за печене и ги осолете на вкус.
Зеленчуковите топчета имат дълга традиция в италианската домашна кухня и са били хитър начин да убедят децата да ядат зеленчуци.
Често задавани въпроси
Да, можете да използвате други твърди сирена като Грана Падано или Пекорино, които също ще придадат аромат на топчетата.
Можете да приготвите зеленчуковите топчета в еър фрайър (air fryer), предварително загрят на 180-200 °C за около 15 мин. Еър фрайъра предлага по-здравословен начин за приготвяне на хрупкави ястия, като използва по-малко мазнина.
Можете да използвате сезонни зеленчуци като броколи, чушки или спанак. Експериментирайте с различни съставки в зависимост от това, което имате на разположение.
Топчетата могат да се замразят преди да бъдат пържени. Поставете ги на тавичка с хартия за печене, и след като се замразят, ги прехвърлете в затворен контейнер или торбичка. Можете да ги пържите директно извадени от фризера.
Вашите зеленчукови топчета са готови и са идеални за сервиране, докато са още топли и ароматни!
Остави коментар