Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез

img
От Малина Георгиева
13.12.2024 г.
35 мин

Яйца Бенедикт са класическа закуска, която включва препечено хлебче, резен бекон, поширано яйце и традиционния сос Холандез, приготвен у дома. Може да пропуснете бекона за вегетарянска версия.

Яйца Бенедикт с домашен Холандез сос

Съвети

  • Добавяйте разтопеното масло към жълтъците на малки порции и разбърквайте непрекъснато. Така ще постигнете гладка и кремообразна консистенция, без да се получи отделяне на маслото.
  • При поширането на яйцето загрейте водата на средна температура (около 80-85°C), така че да не кипи, а да е на прага на кипене. Това ще предотврати разпадането на белтъка.
  • Ако сосът стане твърде гъст, може да добавите малко топла вода, за да го разредите до желаната консистенция.

Вариации

  • За повече разнообразие, вместо бекон, можете да използвате пушена сьомга или задушен спанак.
  • Можете да добавите тънък резен авокадо върху хлебчетата за допълнителен вкус.
  • За лека пикантност, добавете малко кайенски пипер към соса Холандез.

Интересни факти за съставките

  • Сосът Холандез е един от петте класически френски соса и се състои от масло, яйчни жълтъци и лимонов сок.
  • Поширането на яйца е техника, която позволява запазване на текстурата и влажността на яйчния жълтък.
  • Хлебчетата трябва да са кръгли с пухкава текстура отвътре и хрупкава коричка отвън, за да бъдат идеални за съчетаване с яйца и сос.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Яйца Бенедикт с домашен Холандез сос
(1)

Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез

Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез за изискана и вкусна закуска.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 35 мин
ПОРЦИИ: 2
Кухня: Американска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
3

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Разтопете маслото в малка касерола. В отделна купа разбийте жълтъците с лимонов сок, сметана, сол и пипер.

Стъпка 2

Добавете малка лъжичка от топлото разтопено масло към яйчната смес и разбъркайте добре. Продължете да добавяте лъжички масло, като разбърквате постоянно.

Стъпка 3

Когато маслото е напълно смесено, върнете сместа в касеролата. Гответе на слаб огън, за около 20-30 секунди, като разбърквате непрекъснато. Отдръпнете от огъня и оставете да се сгъсти.

Стъпка 4

Напълнете средна тенджера с около 1,5 мл вода. Доведете до кипене, след което намалете температурата, докато достигне леко завиране.

Стъпка 5

Счупете яйцето в малка чаша или купичка и внимателно го спуснете във водата.

Стъпка 6

Гответе яйцето в завиращата вода за 3-5 минути в зависимост от желаната твърдост на жълтъка. Извадете яйцето с решетъчна лъжица.

Стъпка 7

Докато яйцето се готви, сложете резените бекон в голям тиган и ги запържете на средно висока температура за около 1 минута от всяка страна.

Стъпка 8

Изпечете хлебчето. Върху всяка препечена половинка сложете резен(и) бекон, после поширано яйце и накрая сос Холандез.

Хранителна Стойност
2 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350
Мазнини 25г
Въглехидрати 10г
Фибри 1г
Захари 2г
Протеин 15г

Според една популярна версия, през 1894 г. Лемюел Бенедикт, брокер на Уолстрийт, посещава хотел "Уолдорф" след тежка нощ и търси лек за махмурлука си. Той поръчва препечена филия, масло, хрупкав бекон, поширани яйца и малко сос холандез. Главният готвач Оскар Чирки е впечатлен от комбинацията и решава да я добави в менюто за закуска, заменяйки препечената филия с английски мъфин и бекона с канадски бекон.

Често задавани въпроси

1. С какво мога да заменя бекона?

Ако нямате бекон, можете да използвате шунка или прошуто по ваш избор, но вкусът може да бъде малко по-различен.

2. Какво мога да направя, ако сосът Холандез стане твърде гъст?

Ако сосът холандез стане твърде гъст, можете да добавите още малко сметана и да разбъркате, за да го разредите.

3. Как да определя кога водата за поширане е на правилната температура?

Водата трябва да е на съвсем леки мехурчета, което означава, че трябва само да къкри, а не да ври интензивно.

Тази рецепта за Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез ще направи вашата закуска специална и запомняща се.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
2 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин