Яйца Бенедикт са класическа закуска, която включва препечено хлебче, резен бекон, поширано яйце и традиционния сос Холандез, приготвен у дома. Може да пропуснете бекона за вегетарянска версия.

Съвети
- Добавяйте разтопеното масло към жълтъците на малки порции и разбърквайте непрекъснато. Така ще постигнете гладка и кремообразна консистенция, без да се получи отделяне на маслото.
- При поширането на яйцето загрейте водата на средна температура (около 80-85°C), така че да не кипи, а да е на прага на кипене. Това ще предотврати разпадането на белтъка.
- Ако сосът стане твърде гъст, може да добавите малко топла вода, за да го разредите до желаната консистенция.
Вариации
- За повече разнообразие, вместо бекон, можете да използвате пушена сьомга или задушен спанак.
- Можете да добавите тънък резен авокадо върху хлебчетата за допълнителен вкус.
- За лека пикантност, добавете малко кайенски пипер към соса Холандез.
Интересни факти за съставките
- Сосът Холандез е един от петте класически френски соса и се състои от масло, яйчни жълтъци и лимонов сок.
- Поширането на яйца е техника, която позволява запазване на текстурата и влажността на яйчния жълтък.
- Хлебчетата трябва да са кръгли с пухкава текстура отвътре и хрупкава коричка отвън, за да бъдат идеални за съчетаване с яйца и сос.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез
Продукти
Инструкции
Разтопете маслото в малка касерола. В отделна купа разбийте жълтъците с лимонов сок, сметана, сол и пипер.
Добавете малка лъжичка от топлото разтопено масло към яйчната смес и разбъркайте добре. Продължете да добавяте лъжички масло, като разбърквате постоянно.
Когато маслото е напълно смесено, върнете сместа в касеролата. Гответе на слаб огън, за около 20-30 секунди, като разбърквате непрекъснато. Отдръпнете от огъня и оставете да се сгъсти.
Напълнете средна тенджера с около 1,5 мл вода. Доведете до кипене, след което намалете температурата, докато достигне леко завиране.
Счупете яйцето в малка чаша или купичка и внимателно го спуснете във водата.
Гответе яйцето в завиращата вода за 3-5 минути в зависимост от желаната твърдост на жълтъка. Извадете яйцето с решетъчна лъжица.
Докато яйцето се готви, сложете резените бекон в голям тиган и ги запържете на средно висока температура за около 1 минута от всяка страна.
Изпечете хлебчето. Върху всяка препечена половинка сложете резен(и) бекон, после поширано яйце и накрая сос Холандез.
Според една популярна версия, през 1894 г. Лемюел Бенедикт, брокер на Уолстрийт, посещава хотел "Уолдорф" след тежка нощ и търси лек за махмурлука си. Той поръчва препечена филия, масло, хрупкав бекон, поширани яйца и малко сос холандез. Главният готвач Оскар Чирки е впечатлен от комбинацията и решава да я добави в менюто за закуска, заменяйки препечената филия с английски мъфин и бекона с канадски бекон.
Често задавани въпроси
Ако нямате бекон, можете да използвате шунка или прошуто по ваш избор, но вкусът може да бъде малко по-различен.
Ако сосът холандез стане твърде гъст, можете да добавите още малко сметана и да разбъркате, за да го разредите.
Водата трябва да е на съвсем леки мехурчета, което означава, че трябва само да къкри, а не да ври интензивно.
Тази рецепта за Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез ще направи вашата закуска специална и запомняща се.
Остави коментар